NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az Alstom stratégiai együttműködést kötött a kormánnyal

Az Alstom stratégiai együttműködést kötött a kormánnyal

A megállapodás megerősíti az Alstom elkötelezettségét a magyar gazdaság teljesítményének fokozásában és nemzetközi versenyképességének növelésében.

A felek a jövőben várhatóan még szorosabbra fűzik együttműködésüket a közlekedési iparág fejlesztésében, az Alstom innovatív, világszínvonalú megoldásainak, technológiai újításainak támogatásában és felhasználásában, a magyarországi termékskála és gyártókapacitás bővítésében, új, stabil munkahelyek létrehozásában, valamint a szakmai képzésekben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági válságban rendkívül fontos a gazdasági növekedés fenntartásához a befektetői bizalom és a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásainak megnyerése. Egyúttal fontosnak nevezte a vállalat szerepét az innovációban és a kutatás-fejlesztésben – az Alstom építette a világ első hidrogénvonatát –, mely fontos eleme lehet a jövő energiabiztonságának, így az együttműködés ezen a téren a kapcsolat további mélyítésével járhat.

„Nagyon örülök a magyar kormány és az Alstom között létrejött stratégiai együttműködési megállapodásnak. Ez erősíteni fogja Magyarország vasúti ágazatának, gazdaságának és nemzetközi versenyképességének fejlődését. Hiszem, hogy az aláírt megállapodással sokkal több innováció érkezik Magyarországra az Alstommal” – mondta Henri Poupart-Lafarge, az Alstom vezérigazgatója.

„Az Alstom hosszú évek munkájával bizonyította, hogy elkötelezett partnere Magyarországnak a fenntartható mobilitás megteremtésében, a magyar gazdaság teljesítményének növelésében. A most aláírt stratégiai együttműködési megállapodás megerősíti, magasabb szintre emeli kapcsolatainkat, új lehetőségeket nyit meg a partnerségben” fogalmazott Balázs Gáspár, a társaság magyarországi vezérigazgatója.

Évtizedek óta a magyar közlekedési iparág meghatározó, stabil szereplője az Alstom és egyben jelentős munkaadó Nógrád megyében. Mátranovákon jelenleg több, mint 650 munkavállalónak adnak munkát, és biztosítanak stabil, fenntartható, komoly fejlődési és karrierlehetőséget, ahol forgóvázkereteket gyártanak a különféle szerelvényekhez, például nagysebességű szerelvényekhez, elővárosi vonatokhoz, mozdonyokhoz és emeletes vasúti kocsikhoz. Idén, a folyamatos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően bővült a termékskála, a nógrádi telephelyen készítik a forgóvázkereteket a vasúti közlekedésben komoly innovációs fordulatot elindító, a világ első hidrogénmeghajtású vonatához, a Coradia iLinthez is.

Az Alstom vasúti szerepvállalásának köszönhetően többek közt 27 Alstom Traxx mozdony fut Magyarországon és 59 MÁV-Start motorvonatot is felszerelt a vállalat a szigorú európai sztenderdeknek megfelelően European Train Control System-ETCS fedélzeti rendszerrel, így ezek a szerelvények akár a 160 km/h-s végsebességet is elérhetik, a korábbinál biztonságosabban és jóval hatékonyabban.

A folyamatos fejlődés érdekében az Alstom a saját, helyi oktatóközpontjában két hiányszakmában – 2018 óta a hegesztőknél, majd idén ősztől a lakatosoknál – indított világszínvonalú képzési programokat, a Nógrád megyei, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben.