AkkuLog

Az MAN TGE új szintre emeli a kényelmi és biztonsági alapfelszereltséget

Az MAN TGE új szintre emeli a kényelmi és biztonsági alapfelszereltséget

Az MAN TGE kiterjedt funkcionális és belsőtéri frissítést kap a 2025-ös modellévre. Ezáltal a „teherautó a kishaszonjárművek között” eddigi történelmének legnagyobb műszaki fejlődésén megy keresztül.

Az MAN Truck & Bus kishaszonjárműve teljesen új fedélzeti hálózati rendszert kap. Az új generációs vezérlőegységek egyrészt megfelelnek a magasabb szintű kiberbiztonsági követelményeknek, másrészt az új vezetéstámogató rendszerek segítségével jelentősen fokozzák az aktív és passzív biztonságot a járművezetők, illetve a többi közlekedő számára. Ezáltal az MAN TGE védettebb a digitális visszaélések és a jármű szoftverének jogosulatlan módosításai ellen, valamint ideálisan felszerelt a jövőbeli digitális online szolgáltatásokhoz. További előny a távolról végzett frissítések lehetősége. Ezáltal nincs szükség szervizlátogatásokra a szoftverfrissítésekhez, és folyamatosan javulhat a szoftverek stabilitása.

Az új vezérlőegységek és az új radaros érzékelők, illetve kamerák együttese szintén hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen fejlődhessenek a biztonsági és vezetéstámogató rendszerek. Például teljesen új az oldalsó holttérfigyelő rendszer és az elinduláskor a jármű előtti gyalogosokra figyelmeztetés. Ezek mostantól alapfelszerelések a 3,5 tonna össztömeg feletti, N2 besorolású és extrafelszerelések az N1 besorolású MAN TGE járművekhez. Az extraként elérhető vezetéstámogató rendszerek, a Cruise Assist és a Cruise Assist Plus részleges önvezetés, valamint a radaros bekanyarodássegítő szintén új fejlesztések. Továbbá szinte az összes rendszert átdolgozták és kiterjesztették a funkcióikat. Az alapfelszereltséghez tartozó vezetéstámogató rendszerek kibővített listája is figyelemre méltó. Mindegyik MAN TGE Next Level jármű felszereltségének része az éberségfigyelő, a táblafelismerő, az intelligens sebességszabályzó, az automatikus vészfékrendszer, a parkolássegítő, az aktív sávtartó, a sebességtartó automatika és az abroncsnyomás-figyelő rendszer. Ez új szintre emeli az MAN kishaszonjárművek aktív biztonságát.

Szintén újdonság az N1 besorolású MAN TGE járművek alapfelszereltségében az utasoldali légzsák és a balesetrögzítő rendszer. Utóbbi rögzíti és tárolja az ütközéssel kapcsolatos kritikus paramétereket és adatokat röviddel az ütközés előtt, közben és után. Ezáltal fontos adatok nyerhetők a balesetek vizsgálataihoz és a biztonsági berendezések teljesítőképességének elemzéséhez. Az elülső utasoldali légzsák továbbra is extrafelszerelés az N2 besorolású járművekhez.

A TGE Next Level számos új kényelmi felszerelést is kínál: ilyen a digitális műszerpanellel ellátott új műszerfal és a nagy méretű MAN Media Van érintőkijelző a járműfunkciók, valamint az információs és szórakoztatórendszer kezeléséhez. A jármű alaposan továbbfejlesztett elektromos és elektronikus rendszere az új járművezetői munkahellyel és az új, illetve frissített vezetéstámogató rendszerekkel együtt új szintre emelik az MAN TGE típust, ezért kapta a Next Level becenevet. Az első modellváltozatok gyártása 2024 júniusában kezdődik, amelyeket továbbiak követnek majd az év során.

A 2025-ös modellévű MAN TGE a motorházfedél alatt is új és jövőálló. Azonban az ütős, dinamikus külső megjelenése gyakorlatilag változatlan maradt. Ezért az MAN Truck & Bus megalkotta a kifinomult, szemrevaló TGE Next Level Edition változatot, amely látványelemekkel tűnik ki. Ez a különleges kiadás már rendelhető. Jellemzői a halvány rézmetál bemutatószín, a zongorafekete tükörházak, az ezüstszínű bumerángok a lökhárítón, a Next embléma a hűtőrácson és a 17 colos könnyűfém keréktárcsák ezüst vagy opcionálisan fekete színben.

A hajtások terén egy kicsit módosult a kínálat. A 2,0 literes, turbófeltöltős dízelmotor és a kézi vagy nyolcfokozatú automatikus sebességváltó választási lehetősége nem változott. Azonban a korábbi belépőszintű, 75 kW (102 LE) teljesítményű motor mostantól nem szerepel a kínálatban a mérsékelt ügyféligény miatt. Mostantól három teljesítményszint áll rendelkezésre sorozatgyártásban: 103 kW (140 LE), 120 kW (163 LE) és 130 kW (177 LE).

Az MAN TGE típus kiváló minőségű szerviztámogatása nem változott, továbbra is haszonjárművekre szakosodott szakértelem, 24 órás országúti segélyszolgálat és számos kirendeltségen hosszú nyitvatartási idő jellemzi. Az MAN ServiceCare digitális szolgáltatás is elérhető az MAN TGE Next Level típushoz a jármű üzemeltetője és a műhely közötti gördülékeny kommunikáció érdekében. Az MAN ServiceCare egy digitális karbantartás- és javításkezelő rendszer a jármű-üzemeltetők számára.