NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Dr. Kovács Imre a RailCargoAustria új igazgatósági tagja

Dr. Kovács Imre a RailCargoAustria új igazgatósági tagja

Dr. Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) Igazgatóságának elnökét, CEO-t az osztrák államvasút, az ÖBB Felügyelőbizottsága december 7-i ülésén kinevezte a teljes Rail Cargo Groupot (RCG) irányító Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává, ahol Erik Regtert váltja majd 2019. február 15-től.

Az 54 éves magyar szakember megbízatása az Európa Unió második legnagyobb árufuvarozó vállalatcsoportjának vezetésében kiterjed az RCG ambiciózus nemzetközi növekedési stratégiájának előmozdítására és a Rail Cargo Hungaria integrációjának befejezésére. Az ausztriai kinevezés okán jövőre új operatív vezetője lesz a piacvezető magyar vasúttársaságnak, akinek személyéről lapzártánkig nem született döntés. A kinevezést méltatva Andreas Matthä, az ÖBB CEO-ja kijelentette: az új igazgatósági struktúra tovább támogatja a Rail Cargo Group stratégiáját, hogy az ÖBB konszernen belül modern, multinacionális vasútlogisztikai vállalattá fejlődjön.

Dr. Kovács Imre 2003 óta tölti be a domináns magyar vasúti árufuvarozási vállalat kulcspozícióit. Megszervezte a MÁV árufuvarozási üzletágát, amelyet a MÁV Cargo megalapításáig vezetett. Az új vállalat privatizációja az egyik legsikeresebb magyarországi magánosítás volt. 2009 óta a MÁV Cargo, a 2010-ben végrehajtott névváltást követően pedig a Rail Cargo Hungaria első számú vezetője. CEO funkcióját és az Igazgatóság elnökének tisztségét 2011 óta tölti be. A nemzetközi vasútifolyamatok kutatásában tudományos fokozatot szerzett vezető megteremtette a vállalat önálló vontatási képességét, vezetésével a Budapesten kiépített hatékony munkaszervezet képessé vált arra, hogy irányítószerepet töltsön be a vállalatcsoport kelet- és délkelet-európai expanziójában. A friss kinevezés mellett további személyi döntések is születtek az ÖBB Holdingnál. Arnold Schiefer, aki korábban a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának is tagja volt, az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) Felügyelőbizottságának elnöki tisztségéből igazol Josef Halbmayr utódjaként a konszern pénzügyi vezérigazgatói pozíciójába.

A járműkarbantartásért felelős ÖBB Technische Services és a pályahálózat-működtető ÖBB Infrastruktur vállalatok élén szintén változások történtek. A döntéseket üdvözölte többek között Norbert Hofer osztrák közlekedési, innovációs és technológiai miniszter, aki hangsúlyozta, hogy „a vállalat kiváló választással tapasztalt szakembereket tudott megnyerni a fontos pozíciók betöltésére”. A Rail Cargo Group 8200 munkavállalót foglalkoztat 50 cégben, 18 országban. Vasútvállalati tevékenységet 10 országban végeznek, jellemzően Kelet-Közép-Európában, valamint Olaszországban és Németországban. Az RCG napi 2 ezer tehervonatot közlekedtet, amelyek évente 115,2 millió tonna árut továbbítanak, 51,9 millió kilométert megtéve. Az RCG működését 643 mozdony és 21 185 saját tehervagon segíti. Az évi 32,9 milliárd nettó tonnakilométer után 2,2 milliárd eurós az árbevétel, a tavalyi évet 42,3 millió eurós adózás előtti eredménnyel zárták. Az RCG élén háromfős igazgatóság áll, amelynek két változatlan tagja Clemens Först és Thomas Kargl. A mátrixstruktúrában az igazgatóság alatt 6 üzletágvezető dolgozik, ebből négyen termékcsoportokért felelnek, az ő munkájukat egészíti ki a szolgáltatástervezési és az értékesítési vezető. A magyarországi leányvállalatok még más szervezeti felépítéssel működnek, ezért is lehet dr. Kovács Imre deklarált feladata az új beosztásában is a Rail Cargo Hungaria integrációjának befejezése.