Megegyezett az Ukrzaliznica és a RailCargo Hungaria

Megegyezett az Ukrzaliznica és a RailCargo Hungaria

Az ukrán vasútvállalat, az Ukrzaliznica (UZ) ez év elején jelentette be a határforgalom lebonyolításával kapcsolatos, példátlan mértékű – 50 százalékos – áremelési szándékát,amelyet a Rail Cargo Hungaria (RCH) nem fogadott el, és egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett.

Ennek köszönhetően több ponton megegyezésszületett, de az áremelés mértékét csak bizonyos szolgáltatások esetében sikerült csökkenteni. Az emelt költségekkel március 1-től kell számolnia a piacvezető magyar árufuvarozó vasúttársaságnak.

A két fél tárgyalásán az UZ az eredeti áremelés mértékét 10–15 százalékkal módosította kedvezőbb irányba, amely a különböző költségtényezők közül kizárólag a vontatási díjra vonatkozik. A határforgalmi díjat több paraméter befolyásolja, ezért a módosítás összességében értendő, pontos mértéke az egyes fuvarok közlekedtetésétől függ.

Az ukrán fél elfogadta a Rail Cargo Hungaria javaslatát, és meghosszabbította a 2018. évre egyeztetett, határforgalmi tevékenységgel kapcsolatos költségek közös alkalmazását ez év február végéig. Sikerült a vitás szakmai kérdések jelentős részében is megállapodniuk, ennek köszönhetően az ukrán vasútvállalat azonnal és teljes körűen feloldotta az RCH partnereire vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az ukrajnai beszállítói, valamint a tranzitban fuvarozók számára bevezetett.

A néhány napos forgalomcsökkenés után a forgalmak helyzete rendeződött,folyamatosan érkeznek és átadásra kerülnek az RCH számára a küldemények, így a stratégiai fontosságú üzemek nyersanyagellátása továbbra is biztosított.A többi érintett vasútvállalat szintén megegyezésre törekszik az UZ-val, a díjak emelése sehol nem kerülhető el. A záhonyi határátmenet versenyképessége azonban ennek hatására sem sérül az alternatív határátkelőkkel szemben.