NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Magyar-ukrán kapcsolattartási pont létesült a záhonyi határállomáson

A határellenőrzést és a határátkelők forgalmát segítő magyar-ukrán közös kapcsolattartási szolgálati helyet adtak át a záhonyi határállomáson.

Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes az ünnepélyes avatáson elmondta, az átkelőhely egyik épületében kialakított szolgálati hely a magyar-ukrán határátkelőhelyek forgalmának szabályozásában és ellenőrzésében nyújt segítséget.

Az ukrán határszakaszon ez az első ilyen kapcsolattartási pont, létrehozásáról még 2012-ben, együttműködési megállapodás keretében döntött a magyar kormány és az ukrán miniszteri kabinet – tette hozzá.

Az éjjel-nappal működő szervezeti egységben Magyarország és Ukrajna rendőrségi és határőrizeti szakemberei, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai látnak el feladatot.

A záhonyi beruházás része a három magyar-ukrán határállomás fejlesztését célzó 7,6 millió euró (több mint 2,3 milliárd forint) költségvetésű, Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között elnevezésű uniós támogatású programnak.

A projekt keretében a beregsurányi-asztélyi közúti határátkelőhelyen rendészettechnikai és informatikai eszközöket telepítenek, a tiszabecsi-tiszaújlaki határátkelőhely magyar oldalán lecserélik az útlevélkezelő fülkéket, Tiszaújlaknál (Vilok) pedig ideiglenes vízi átkelőhelyet alakítanak ki.

MTI