Megérkezett az első, antracit szenet szállító teherhajó az Egyesült Államokból Ukrajnába

Megérkezett szerdán az első, antracit szenet szállító hajó az Egyesült Államokból Ukrajnába, az Odessza megyei Juzsnij kikötőbe – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a kikötőt üzemeltető állami cég sajtószolgálatának közlésére hivatkozva.

A közlemény szerint az Ocean Ambitious nevű amerikai hajó 62 ezer tonna szenet hozott a Centrenerho nevű ukrán vállalat számára. A cég július végén kötött megállapodást a szénszállításról az amerikai XCoal Energy and Resources vállalattal. A szerződés értelmében az amerikai cég ez év végéig összesen 700 ezer tonna antracitot szállít a Centrenerho vállalatnak.

A hajó kirakodásához már neki is láttak, előreláthatóan ez három napot vesz majd igénybe. A kikötő tájékoztatott továbbá arról, hogy a következő héten újabb négy, szenet szállító hajót várnak az Egyesült Államokból összesen 295 ezer tonna rakománnyal.

Vitalij Zsukovszkij, a dél-ukrajnai Juzsnij kikötő igazgatója közölte, hogy már van tapasztalatuk teherhajókon érkező szén kirakodásában, hiszen hozzájuk futott be a Dél-afrikai Köztársaságból is májusban az a több mint 220 ezer tonna szénszállítmány, amelyet a DTEK rendelt meg.

Az ország déli részén, a Fekete-tenger partján lévő Juzsnij a rakománykezelés szempontjából Ukrajna legnagyobb kikötőjének számít.

MTI