NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megérkezett az első, antracit szenet szállító teherhajó az Egyesült Államokból Ukrajnába

Megérkezett szerdán az első, antracit szenet szállító hajó az Egyesült Államokból Ukrajnába, az Odessza megyei Juzsnij kikötőbe – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a kikötőt üzemeltető állami cég sajtószolgálatának közlésére hivatkozva.

A közlemény szerint az Ocean Ambitious nevű amerikai hajó 62 ezer tonna szenet hozott a Centrenerho nevű ukrán vállalat számára. A cég július végén kötött megállapodást a szénszállításról az amerikai XCoal Energy and Resources vállalattal. A szerződés értelmében az amerikai cég ez év végéig összesen 700 ezer tonna antracitot szállít a Centrenerho vállalatnak.

A hajó kirakodásához már neki is láttak, előreláthatóan ez három napot vesz majd igénybe. A kikötő tájékoztatott továbbá arról, hogy a következő héten újabb négy, szenet szállító hajót várnak az Egyesült Államokból összesen 295 ezer tonna rakománnyal.

Vitalij Zsukovszkij, a dél-ukrajnai Juzsnij kikötő igazgatója közölte, hogy már van tapasztalatuk teherhajókon érkező szén kirakodásában, hiszen hozzájuk futott be a Dél-afrikai Köztársaságból is májusban az a több mint 220 ezer tonna szénszállítmány, amelyet a DTEK rendelt meg.

Az ország déli részén, a Fekete-tenger partján lévő Juzsnij a rakománykezelés szempontjából Ukrajna legnagyobb kikötőjének számít.

MTI