M1: halaszthatatlan intézkedések

M1: halaszthatatlan intézkedések

Tarthatatlan az M1-es autópálya helyzete a Magyar Autóklub szerint.

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége soron kívül megtárgyalta az M1 autópálya burkolatának állapota miatt szükségessé vált felújítási munkák következtében kialakult helyzetet. Erre azért volt szükség, mert sok panasz érkezett hozzájuk a lezárások, dugók, forgalomterelések és a munkavégzés ütemét illetően.Az érdekvédelmi szervezet szerint nem vitatható, hogy a burkolatjavítási munkák elkerülhetetlenek és nem halaszthatóak.

A felújítás időtartamának lerövidítése és a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása érdekében a Magyar Autóklub feltétlenül szükségesnek tartja:

  • a többlet kivitelezői kapacitás bevonását,
  • a rendszeres, több műszakban történő folyamatos munkavégzés megszervezését, beleértve az éjszakai és hétvégi műszak alkalmazását,
  • a kamionforgalom ésszerű korlátozását,
  • a forgalomszervezés és -terelés felülvizsgálatát, ésszerűsítését,
  • a lezárások, sebességkorlátozások szükségességének folyamatos ellenőrzését és munkavégzés hiányában azok azonnali feloldását.

Mivel jelenleg a forgalom a tereléseknél egy forgalmi sávon halad, jelentős torlódást, dugókat okozva, lehetőség szerint a leállósávot is igénybe lehetne venni. Ezenkívül a közlekedés biztonsága érdekében több rendőrre és közútkezelőre lenne szükség.A Magyar Autóklub Országos Elnöksége felkérte a közlekedési kormányzatot, hogy a többletfeladatokhoz és a munkálatok felgyorsításához szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg.