Nagy sebességű vasúti hálózat épülhet a V4-országok között

Nagy sebességű vasúti hálózat épülhet a V4-országok között

Belgrád mellett Varsót és Kolozsvárt is nagy sebességű vasút köti majd össze Budapesttel.

Egy leendő Budapest–Varsó nagy sebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 500 millió forintot fordítanak erre a célra a 2018-as költségvetésből, és egymilliárdot a 2019-es büdzséből. A fejlesztési miniszternek 2020. március 15-ig kell előterjesztést tennie a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez kapcsolódó feladatokról, a költségekről, a forrásigényről és az építés ütemezéséről.

De nemcsak északra bővülhet ez a hálózat, hiszen mint ismert, már az előkészítés szakaszában van a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március elején a román közlekedési miniszterrel arról egyeztetett, hogy Magyarországot és Romániát minél előbb bekapcsolják az európai gyorsvasúthálózatba. Szijjártó Péter tájékoztatta román kollégáját, hogy a magyar kormány egymilliárd forintot különített el egy Budapest és Kolozsvár között építendő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

A három beruházásból már kirajzolódik egy új gyorsvasúti hálózat képe: a kormány álláspontja szerint a V4-országok az európai gazdasági rendszer átalakulásának motorjai, ezért kiemelten fontos a régiós fővárosok közötti világszínvonalú közlekedési hálózat megteremtése. Ennek érdekében tíz éven belül egy gyorsvasúthálózat kiépítését szorgalmazza a magyar kabinet.

 

magyaridok.hu