A közúti árufuvarozás jövője: a platooning, mint lehetséges megoldás

A European Platooning Challenge-et 2016-ban a holland EU elnökség idején hirdették meg az okos kamionkonvojok közutakon történő megjelenésének népszerűsítésére. A Volvo Trucks azon 6 európai gyártó egyike, amely válaszolt erre a felhívásra és sikeresen kifejlesztette saját megoldását, melyet most Magyarországon is bemutat.

Az európai felhívásra megalkotott járműtechnológiát a Volvo Trucks, mint a jövő egyik lehetséges, a közúti áruszállítás mai kihívásaira adott válaszaként mutatja be. A svéd gyártó fontosnak tartja, hogy a fejlesztéseit felhasználóival közösen tesztelje, és hogy, ezáltal csak a legmegfelelőbb megoldások fejlesztését építse be a majdan piacra kerülő termékeibe.

A járművekbe épített okos technológia lehetővé teszi, hogy a szerelvények egymással állandóan kommunikálhassanak és az első jármű mozgását a mögötte lévők időveszteség nélkül, azonos időben kövessék: pl. fékezzenek, gyorsítsanak, irányt váltsanak. Ehhez, a követő vontatókban ülő gépkocsivezetőknek nem szükséges beavatkozni, csupán ellenőrzik azok működését.

A Volvo Trucks az első gyártó, amely Magyarországon a platooning technológiát bemutatja és stratégiai partnerével, a Waberer’s International Nyrt-vel teszteli.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy ezt a jövőbe mutató fejlesztést a járművek használóival, azaz az ügyfeleinkkel együtt teszteljük. Csak azt a fejlesztést érdemes folytatni, amely az ügyfelek igényeit maximálisan kielégíti” – nyilatkozta Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Volvo és a Waberer’s a közelmúltban kötött stratégiai megállapodást, melynek értelmében a szokásos üzleti, azaz járműbeszerzési és szállítási együttműködésen túl, közös technológiai fejlesztési és marketing kommunikációs projektek indulnak a két vállalat szakembereinek közreműködésével. A Waberer’s célja, hogy partnereinek minél magasabb minőségű, megbízható, ügyfélorientált megoldásokat nyújtson, melyhez a Volvo és a Waberer’s ilyen irányú elképzeléseinek szinergiája nagyban hozzájárul.

Lajkó Ferenc, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója elmondta: ,,A Waberer’s elkötelezett a folyamatos fejlődés és innováció iránt. Növekedési stratégiánk egyik alappillére, hogy a jövőben is folyamatosan monitorozzuk azokat a megoldásokat és újításokat, amelyeket adaptálva még magasabb színvonalú megoldásokat tudunk nyújtani ügyfeleink és partnereink számára. Kiemelten fontos számunkra, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik hasonló szemléletet képviselnek a technológiai fejlesztések terén. Stratégiai partnerünkkel, a Volvo Trucks Corporation-nel együttműködésben a folyamatos újírásoknak köszönhetően a legkorszerűbb, magas hozzáadott értéket teremtő megoldásokat tudjuk nyújtani ügyfeleink, partnereink számára. Együttműködésünk kitűnő lehetőséget biztosít számunkra, hogy elsőként ismerjük meg, teszteljük és alkalmazzuk a technológiai újdonságokat, így örömmel csatlakoztunk a mai eseményhez, hogy Magyarországon elsőként próbálhassuk ki a Volvo innovatív megoldását, mely forradalmi változásokat hozhat a szállítmányozásban.”