NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb villamosokon tenné lehetővé a bicikliszállítást a BKV

Újabb villamosokon tenné lehetővé a BKV a kerékpárok szállítását egy, a vállalat oldalán megjelent versenyeztetési felhívás szerint.

Az ajánlatok benyújtásának határideje tegnap lejárt, a nyertesnek elvileg június 1-ig kellene teljesítenie a megrendelést, ami a kerékpár szállítására alkalmas állásokat, a kerékpárok fogadására alkalmas korlátokat, illetve az ajtóknál lévő határolókat tartalmazza a már korábban átalakított járműveken meglévő módon, azokkal azonos kivitelben.

A fővárosi tömegközlekedésben eddig csak a héven, a fogaskerekűn, a dunai hajón, a Fenyőgyöngye és a Mátyáshegy felé közlekedő 65-ös és a 165-ös autóbuszon, a Németvölgyet és Farkasrétet elérő 59-es, 59A villamoson, valamint a zuglói 77-es trolibuszon lehetett biciklit szállítani. Az utóbbiakra 2013-ban terjesztették ki a bicikliszállítás lehetőségét, de azóta nem vontak be új vonalakat.

A mostani beszerzés a Tatra T5C5K villamosokra vonatkozna, amelyek a 12-es, 14-es, 56A, 59-es, 59B, valamint részben az 59-es és 61-es vonalon közlekednek. Az egyelőre nem világos, hogy mely vonalakra terjesztenék ki a bicikliszállítás lehetőségét, illetve hogy tervben van-e a teljes budapesti villamoshálózaton a bicikliszállítás lehetővé tétele, de a mostani beszerzés során 66 darab kerékpárszállító állomást rendelnének.

hvg.hu