NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb villamosok és trolibuszok érkezhetnek Budapestre

További huszonhat darab új, alacsonypadlós CAF Urbos 3 villamos, valamint hatvan darab új, alacsonypadlós Škoda-Solaris trolibusz érkezhet Budapestre. A 27,8 milliárd forint összértékű beruházás az Európai Unió, a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában valósulhat meg, így már összesen 96 darab Škoda-Solaris trolibusz és 73 CAF-villamos közlekedik majd a főváros útjain a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében.

A 1846/2017. (XI. 14.) Korm. határozat alapján az új IKOP-projektek keretében 10,2 milliárd forint fordítható a „Budapesti trolibusz járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés” részeként új Škoda-Solaris trolibuszokra; 17,6 milliárd forint pedig a villamosbeszerzési projekt II. ütemének részeként új CAF Urbos 3 villamosokra. A támogatási összegből:

  • Az új trolibuszflottából 29 szóló, 31 pedig csuklós jármű;
  • az új CAF Urbos 3 villamosok közül 5 hosszú (azaz 55,9 méteres) és 21 rövid (azaz 34,2 méteres) szerelvény érkezhet Budapestre.
  • Elvégezik a Dózsa György úton a trolibusz felsővezeték-hálózat felújítását a Váci útig, csatlakozva a jelenleg felújítás alatt lévő szakaszhoz.
  • Az 50-es villamos vonalán négy megállóhely akadálymentesítését valósítják meg.
  • Valamennyi jelenleg meglévő és a most beszerzendő CAF villamost is (összesen 73 járművet) korszerű, rádiós váltóállító berendezéssel szerelnek fel.

A kormányhatározatban szereplő trolibusz- és villamosbeszerzési projektekre a Támogatási Szerződések megkötésének előkészítése folyamatban van.

A trolibuszok várhatóan 2018 második felétől, a villamosok várhatóan 2019 elejétől folyamatosan érkezhetnek Budapestre, majd az előírt próbafutások és vizsgák után állhatnak forgalomba.

A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 12,5 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 12.570.394.208 forint.