NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Indul az 1-es villamos Etele térig tartó meghosszabbítása

Az 1-es villamosvonal Bécsi út/Vörösvári út–Rákóczi híd közötti szakaszának felújítása és akadálymentesítése 2014 novemberében, meghosszabbítása a Fehérvári útig pedig 2015 márciusában fejeződött be; az Etele térig történő meghosszabbítással ismét lényegesen csökken majd számos fővárosban közlekedő utazási ideje.

Látványterv az 1-es villamos meghosszabbításáról: az Etele út és a Tétényi út kereszteződése
Fotó: BKK, budapest.hu

Az 1-es villamos meghosszabbításához szükséges építkezés első nagy ütemében november 12-től (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele út forgalmát a Bártfai utca és a Fehérvári út közötti szakaszon.

Az Etele térig történő villamosvonal-meghosszabbítás kivitelezési munkái 2017. november 13-án kezdődnek. Eredményeként várhatóan 2019 elejére az Etele téren futnak majd össze az 1-es villamos, a MÁV Kelenföldi pályaudvarára érkező vonatok, a Volánbusz Kelenföld autóbusz-állomására érkező helyközi buszjáratok, az M4-es metró, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es villamosjárata.

Az 1-es villamos új, Etele út/Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszán a Bikás park és a Bártfai utca megállóhelyeken hosszan fedett és korszerű utastájékoztatási felületekkel ellátott megállók épülnek. Az Etele úton az új villamosvágány-szakaszt a teljes hosszában füvesítik, amely nemcsak esztétikai, de zajcsökkentési szempontokból is fontos. A Tétényi úttól a Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek.

A mintegy 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet majd, ezt követően balra kanyarodik a Somogyi útra, ahol az Etele téren épülő, négyvágányos végállomásra fut majd be.

A több éven keresztül tartó tervezést követően a megvalósítás a közbeszerzési folyamatot lezáró szerződés 2017. október 20-i megkötésével november 13-án indulhat el. A projekthez kapcsolódóan 2018 nyarán megújul majd az 1-es villamos vonala a pesti oldalon is a Győrffy István utca és a Mester utca közötti, 1,6 kilométer hosszú szakaszon is. (Ezen vonalszakasz felújítása a 2014-re befejeződő rekonstrukciónak nem volt része.)

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.631.129.132 forint.