Ekol: évértékelő és előretekintő

Ekol: évértékelő és előretekintő

Az elmúlt évek történései több, korábban nem ismert kihívással szembesítették a logisztikai szektort, elég, ha a világjárvány miatt kialakult nehézségekre, konténerhiányra, határlezárásokra gondolunk, majd az ezeket követő orosz–ukrán háborúra. Mindezek olyan negatív hatásokat eredményeztek, amelyeket az elmúlt évek folyamán kezelni kellett, de 2022-ben végre összességében jó évet tudott zárni a közúti fuvarozás legtöbb szereplője, így az Ekol is.

A logisztikai szektor meghatározó szereplőjeként az Ekolt is érintették ezek a nehézségek, ám mindvégig igyekeztek megfontoltan, a körülményekhez képest a legkedvezőbben végezni a feladataikat. Ennek alapját az adta, hogy folyamatosan a nyílt, megoldásokra törekvő kommunikációt tartották szem előtt, annak érdekében, hogy mind a megbízói, mind a szállítói partnereik számára ideális feltételeket teremtsenek. Példaértékű volt az az együttműködés, amelyet mindkét partneri oldalról tapasztaltak, így az új megoldások kialakítása mellett a kooperáció is tovább erősödött a felek között.

Az elmúlt időszak nem volt kedvező táptalaj a nagy volumenű növekedésnek, a megfontolt tervezés és a feladataik, szolgáltatásaik optimalizálása eredményeképp mégis sikeresen zárták az elmúlt éveket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a tavalyi év alapján kiemelt adózói státuszt szereztek (az adóteljesítményük értéke elérte a 3,25 milliárd forintot).

Az elmúlt évben újabb szolgáltatást indítottak a vám területén is, megkönnyítve ezzel ügyfeleik helyzetét. A halasztott vámfizetési engedély birtokában az Ekol vagy a minősített partnereik által importált áruk a vám-árunyilatkozat feldolgozását követően azonnal felszabadulnak, míg a kiszabott köztartozások megfizetésére 30 nap áll rendelkezésükre.

Az idei évtől pedig azon ügyfeleik számára, akik folyamatosan igénybe veszik az Ekol vámszolgáltatásait, egy új, kényelmes lehetőség áll rendelkezésre: az állandó meghatalmazás igénybevételével nem kell minden egyes szállítmány tekintetében eseti meghatalmazást kiállítani a vámjogi képviselő részére, visszavonásig érvényben van a megbízás. Mindezek mellett ez a lehetőség kiterjed valamennyi vámeljárásra, illetve az azokhoz kapcsolódó utólagos intézkedésekre egyaránt. Emellett az engedélyezett feladói engedélyt fogják hamarosan megszerezni, és ezzel a vámügyintézés területén minden olyan engedéllyel rendelkezni fognak, amelyek a gyors és hatékony ügyintézést segítik elsősorban a számukra kiemelt török–magyar áruforgalom támogatásában.

Az Ekol indulása óta kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és minden olyan lehetőséget megragadnak, amellyel segíthetik a fenntarthatóságot. Tavaly nagyobb mértékű fejlesztést hajtottak végre a raktárban, amelynek keretén belül a régi, hagyományos izzókat felváltották a LED-es fényforrások. A cross-dock raktárukban felére csökkentették a lámpák számát, a korábbi 80 db 2×58W-os lámpa helyett 35 db 67W-os biztosítja a megfelelő világítást. Ez több mint 30 ezer kWh megtakarítást, azaz a jelenlegi díjak mellett éves szinten több millió forintos nagyságrendű költségcsökkenést eredményez. Mindezek mellett fontos szempont volt, hogy a régi lámpatestek működési élettartama 10 ezer óra, míg a LED-eseké akár 50 ezer óra is lehet.

A környezettudatosság mindig is jelen volt az operációs területeken is: a cégcsoport szintjén hetente 26 vasúti körfuvart szerveznek, ami csaknem 2 ezer pótkocsi vasúton történő szállítását jelenti a közúti fuvarozás helyett! Magyarországról jelenleg csak a török pályán végeznek kombinált szállításokat (hajó+közút és vasút+közút megoldásokkal), de a terveik szerint márciusban újraaktiválják a nyugat-európai intermodális szolgáltatást is. Bíznak benne, hogy a közúti fuvarozás főbb szereplői hozzájuk hasonlóan a várható gazdasági lassulás és fuvarszám-csökkenés ellenére nem engednek a fuvardíjak szintjéből, és akkor az intermodális fuvarozás versenyképes marad a közúttal szemben, miközben a közúti fuvarozók is kiszámíthatóan tudnak működni.

A 2023-as terveik között szerepel a kiegyensúlyozott, stabil növekedés megtartása és az eredményes működés fenntartása. Ezek mellett fontosnak tartják a társaság struktúrájának megvizsgálását is, ezért a közelmúltban új ügyfélszolgálati vezetőt neveztek ki Kovács Dominik személyében, aki több éve oszlopos tagja az Ekolnak, és a vezetői tapasztalatait az ügyfelekkel való kommunikáció tökéletesítésében kamatoztatja majd. Szeretnék az ügyfél-elégedettséget is magasabb szintre emelni, ezenkívül folyamatosan monitorozzák a piaci igényeket, és ezekhez mérten terveznek újabb szolgáltatásokat bevezetni.

Házon belül idén bérfejlesztést is végrehajtottak, viszont az energiaárak növekedése és az infláció mértéke olyan külső tényezők, amelyek idén is nehézséget jelentenek. Fontos megjegyezni, hogy korábban az üzemanyagárak esetében elfogadott volt a felárak érvényesítése, azonban az energiaárak növekedésének következtében fellépő megemelkedett költségek tekintetében nem volt bevett eljárás, hogy ezt miként terhelik tovább az ügyfelek felé.

Érződik továbbá a recessziós hatás bizonyos iparágakban, de egyelőre még nem mindenhol. A lassulás ellenére az év elején sikerült néhány nagyobb üzletet megnyerniük, ezek közül is a legjelentősebb az ország egyik legnagyobb beruházása, a BMW gyárépítésének ellátásához kapcsolódik.

A gazdasági lassulás miatt a közúti fuvardíjak csökkenésére számítanak, ami elsőre pozitívan hangozhat, ám közelebbről megvizsgálva a gazdasági helyzetet egészen más képet fest. A fuvarozás költségei (a fuvareszközök ára, ezek üzemeltetési költsége, biztosítás stb.) továbbra sem csökkennek, sőt a sofőrbérek is folyamatosan növekednek, így pedig nehéz lesz gazdaságosan fenntartani a működést. Várható tehát, hogy további kihívások elé néz az iparág.

A piac szereplőinek azért kell dolgozni, hogy folytatódjon a tevékenységük, hiszen az árufuvarozás és a logisztika fontossága sokkal jelentősebb, mint amilyen kezelésben, megbecsülésben részesül, ugyanakkor a sérülékenysége is komolyabb más iparágaknál, tehát közös érdek kiszámítható, stabil árufuvarozást biztosítani.