NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

„Nyilvános közostorozáson” a japán szuperexpressz karbantartói?

„Nyilvános közostorozáson” a japán szuperexpressz karbantartói?

Védelmébe vette egy japán vasúttársaság rendszeres biztonsági gyakorlatának azon részét, amikor a karbantartóknak az óránkénti 300 kilométeres sebességgel haladó sinkanzen szuperexpressz vasúti pályája mentén kell ülniük egy alagútban.

„Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy a karbantartó személyzetet megtanítsa arra, hogy munkájuk minden egyes része fontos, és a vállalatnak nemáll szándékában változtatni a gyakorlaton” – közölte a JR West vasúttársaság szóvivője.

A vasúttársaság mintegy 190 karbantartója vett már részt a gyakorlaton, amelyet 2016-ban vezettek be azután, hogy előző évben a szuperexpressz egy külső borítója menet közben lerepült a szerelvényről. A vasúti pálya menti tartózkodással azt akarják érzékeltetni a karbantartókkal, hogy milyen gyorsan halad a sinkanzen, és ezért milyen komolyan kell venni a munkájukat.

A helyi sajtó szerint a gyakorlat nem nyerte el számos alkalmazott tetszését. „Ez egy borzalmas tapasztalat”– idézte egyiküket a Tokyo Shimbun napilap. A Mainichi napilap által idézett karbantartó szerint a gyakorlat nem más, mint „nyilvános közostorozás”.

A naponta több százezer utast szállító, 1964 óta működő sinkanzen híres a menetidő pontos betartásáról és biztonságosságáról. Működésének több mint 50 éve alatt egyetlen súlyos baleset sem történt vonalain.