NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

10 milliárdos közlekedésbiztonsági fejlesztés

Tízmilliárd forintos európai uniós támogatással 2020-ig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. kiépíti az Egységes európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS L2) a Szombathely–Szentgotthárd vonalon, amellyel jelentősen javul a közlekedés biztonsága.

Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a soproni projektindítón elmondta, a rendszer a pályaadatokat, egyebek mellett a sebességet tárolja, a biztosítóberendezésekből kapott információkat feldolgozza, ellenőrzi a vonatok sebességét, és szükség esetén beavatkozik. Emlékeztetett, hogy a kormány 2022-ig mintegy 1500 milliárd forinttal támogatja a hazai vasút fejlesztését. A következő években 882 kilométernyi vasútvonalat korszerűsítenek, új járműveket helyeznek forgalomba, összesen 45 ezer férőhely új kapacitással.A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a GYSEV eddig mintegy 150 milliárd forint értékben fejlesztette vonalait.

A fejlesztési tárca a korábbi járműbeszerzések hiányosságainak pótlásában is segíti a magyar vasutat: az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból 59 elővárosi motorvonat felszerelését támogatják ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel.

Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója rámutatott, az ETCS L2 rendszer kiépítésével lehetővé válik a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon közlekedő vonatok folyamatos rádiós felügyelete, s a rendszer kiépítésével a legváratlanabb helyzetekre is azonnal tudnak reagálni. A vállalat legfontosabb stratégiai célja, hogy a lehető legbiztonságosabb vasúti közlekedést biztosítsa. Ennek érdekében az elmúlt években nagyszabású közlekedésbiztonsági fejlesztéseket valósítottak meg.

A kivitelező Thales RSS Kft. a vonal 110 kilométeres hosszán a pálya mentén helymeghatározó és kommunikációt biztosító elemeket telepít, bővíti az informatikai kapacitást, valamint telepítik az ETCS központi egységét.

mti.hu