AkkuLog

Innovatív termékjelölés nanotechnológiával

Innovatív termékjelölés nanotechnológiával

A globális termékforgalmazás egyik legnagyobb problémája a hamisítás. Az SMark Technology Zrt. fejlesztéseinek célja egy olyan címke megalkotása volt, amely egyszerű, de biztonságos módon lehet alkalmas az áruk eredetének igazolására – így született az SMark biztonsági jelölés.

A nyomon követést és az eredetvédelmet a gyártók jellemzően a prémiumtermékeknél használják. A fogyasztók tudatosságának növekedésével összefüggésben fokozódott a marketingvezérelt nyomonkövetési megoldások iránti igény. A nyomonkövetési információk hiteles alapot tudnak adni a bizalom növeléséhez. A vállalkozások fenntarthatósághoz, környezetvédelemhez kötődő kommunikációját is támogatja egy hiteles és egyszerű jelölés.

Az igazolt árueredet biztosítása mellett egyre nagyobb szerepet kap és a jogszabályok is sok esetben előírják a termékek hiteles nyomon követését. Az SMark biztonsági jelölés alkalmazásával hiteles módon igazolható a termék eredete, és a QR-kódból kiolvasott adatok alapján kinyerhető minden információ a termékről, amely segíthet a nyomon követésben. A SMark segítséget szeretne nyújtani a vállalkozásoknak a hiteles nyomonkövetési rendszereik továbbfejlesztésében. Az együttműködés keretében azonosítási, kommunikációs és nyomonkövetési szabványokat mutatnak be, és azokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat kínálnak.

Zavaros zöld üzenetek

Egy amerikai felmérés szerint „szükséges a termékek nyomon követése az ellátási láncon keresztül és érdemi információk nyújtása a környezeti hatásaikról. A költségekre, a kényelemre és az értékre való hagyományos összpontosítást egy fenntarthatósági objektívvel kell kiegészíteni, hogy a célorientált fogyasztókat igazolt, fenntartható termékekkel és szolgáltatásokkal kössük össze a fenntartható élet egyszerűbb módjaival. A McKinsey tanácsadó és a Nielsen IQ adatcég közös tanulmánya tavaly megállapította, hogy az amerikai fogyasztók 78 százaléka szerint fontos számukra a fenntartható életmód”.

A GVH ajánlásai

Sok esetben azonban nem egyértelműek, zavarosak a zöld reklámüzenetek, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, illetve jelentésével – többek között ezekre is rávilágít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzése, amelyben a zöld állításokat és reklámüzeneteket vették górcső alá. A kiértékelés és nemzetközi tapasztalatok alapján a hamisítás elleni jelölésekkel kapcsolatban javaslatokat – például egy kötelező jelölőrendszer bevezetését – is megfogalmazott a hivatal a honlapján közzétett tanulmányban.

A javaslatok célja, hogy a hatóság iránymutatásához illeszkedő kommunikáció segítségével a piaci szereplők elkerüljék a fogyasztók megtévesztését. Az ajánlások másik csoportjával a GVH versenypártolás keretében a jogalkotó számára nyújt tanácsokat.

A környezetvédelemhez és fenntarthatósághoz kötődő tájékoztatásaik kialakítása előtt a vállalkozások értsék meg és térképezzék fel, hogy a termékeik előállítása, fogyasztása során milyen környezetterhelések keletkeznek. A vállalkozások és termékeik valós környezeti terhelésének ismeretében érdemes meghatározni azt, hogy milyen környezetvédelemhez kötődő fejlesztéssel, beruházással, módosítással érhető el a legnagyobb pozitív környezeti hatás. A vállalkozások fenntarthatósághoz, környezetvédelemhez kötődő kommunikációjában azoknak a tevékenységeknek kell megjelenniük, amelyekkel a legnagyobb hatás érhető el a környezetterhelés csökkentésében. Az alkalmazott állításnak, logónak, címkének megalapozottnak és igazolhatónak kell lennie, és ezt a fogyasztók számára elérhetővé kell tenni. Végezetül mindenképpen kerülendők a rosszul megfogalmazott, túlságosan általános vagy általánosítható, homályos állítások.

A környezetkímélőbb termékek kereslete felé való eltolódás érdekében a fogyasztók hiteles információkkal való ellátásának támogatása elengedhetetlen. Ennek érdekében a GVH szakértői javasolják egy fenntarthatósággal és környezetterheléssel kapcsolatos többszintes, államilag szabályozott jelölőrendszer kialakítását. A környezeti hatásokat jelölő rendszer hosszú távon növelheti a fogyasztói bizalmat, és hozzásegítheti a fogyasztókat ahhoz, hogy számukra és a környezet számára is valóban előnyös döntéseket hozzanak vásárlásaik során. A kialakított minősítési és jelölési rendszerhez érdemes fogyasztói edukációs kampányokat is társítani, felhívva a fogyasztók figyelmét a rendszerre, annak előnyeire, ösztönözve a fogyasztói ügyleti döntésekben való figyelembevételüket.

Az SMark címke jellemzői

Az SMark által kifejlesztett biztonsági jelölés elsősorban a termék eredetének az igazolására készült, de emellett több feladatot (például nyomon követés, visszáru-kezelés stb.) is tud kezelni. QR-kód és egy NanoSign jelölés kombinációjával tud hatékonyan működni úgy, hogy alapesetben a QR-kód beolvasása elég a megfelelő használathoz, a NanoSign beolvasására pedig csak akkor van szükség, ha felmerül a gyanú, hogy az SMark címke nem eredeti.

Az SMark 20×27 mm méretű címkéje leghatékonyabban sík felületen működik, de a jelenlegi tapasztalatok alapján minimálisan domború vagy homorú felületen is használható. A címkét kézzel vagy címkézőgéppel lehet felhelyezni a termékre, vagy – amennyiben van rá mód – csomagológép-sorra is illeszthető. A biztonsági jelölése a destruktív biztonsági papírnak köszönhetően roncsolásmentesen nem távolítható el a jelölt termékről.

Elsődleges jelölés

A QR-kód segítségével megismerhető minden olyan információ, amit a felhasználó szükségesnek tarthat a termék beazonosításához (például a gyártó vagy a márkatulajdonos neve, a termék származása vagy cikkszáma, a gyártás időpontja, a szavatossági idő, a forgalomba hozatal helye stb.), amely adatok nem manipulálhatóak. Mivel a leolvasások GPS-jel segítségével történnek, így a beolvasások helye és ideje azonnal bekerül az „adatbázisba”. Minden egyes jelölés egyedi sorszámmal van ellátva, ami segít a beazonosításban. A folytatólagosan generált sorszám támogatja a biztonsági jelölés beazonosítását, hiszen a sorszám alapján lehet keresni is a beolvasások eredményei között.

A címke legbiztonságosabb eleme

Az SMark biztonsági jelölés másolhatatlan, mert az előállítás pillanatában nanométeres pontossággal egy véletlenszerű képponthalmaz keletkezik 0,9×0,9 mm-es felületen. A NanoSign működése talán úgy írható le látványosan, hogy egy zárt területen sok ezernyi kavicsot szétszórunk, ami minden egyes terméknek egyedi azonosságot ad.

A NanoSign természetéből adódóan speciális eszközökre van szükség az olvasásához. Az ipari és hatósági azonosítások elvégzéséhez az SMark létrehozott egy speciális szoftvert, amely egy digitális mikroszkóp segítségével képes az ellenőrzésre.

Biztonsági jelölés a gyakorlatban

A hétköznapi fogyasztók számára egy okostelefonos alkalmazás áll rendelkezésre, amely segít a termék azonosításában és a nyomon követésben. A terméket az SMark háttérszerverei ellen-őrzik, egy saját applikációjuk pedig segíti a beolvasást: ez a SMark Track 2.0, amely letölthető a Play Áruházból. Az applikáció lekérdezi az eszköz GPS-koordinátáit, és elküldi azokat az SMark szervereinek. Ezekből a szerveroldali app létrehoz egy speciális adathalmazt, amely biztosítja a nyomonkövethetőséget. Felhasználói jogosultság birtokában az alkalmazás egy térképszoftver segítségével megmutatja, hogy pontosan hol és mikor olvasták be az SMark címkét.

Felhasználási területek

Az SMark biztonsági jelölés több szegmensben is bizonyította már, hogy sikeresen tudja az adott kockázatokat kezelni: libatoll-termékek, élelmiszer (libamáj), gépek és berendezések eredetvédelme és nyomon követése.

Ezenfelül vannak olyan jogszabályi előírások, amelyek gyakorlati alkalmazása még nem rendezett, ilyen például a veszélyes áruk jelölése vagy az ún. akkumulátor-útlevél. Az Európa Tanács elfogadta a cellákra, illetve akkumulátorokra és a hulladékelemekre, illetve -akkumulátorokra vonatkozó, fenntarthatósági szabályokat szigorító új rendeletet (2023/1542/EU), amely az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusát szabályozni fogja a gyártástól az újrahasználatig és az újrafeldolgozásig, valamint biztosítani fogja, hogy azok biztonságosak, fenntarthatók és versenyképesek legyenek.

A rendelet többek között az elemek, illetve akkumulátorok alkotóelemeire és újrafeldolgozott tartalmára vonatkozó címkézési és tájékoztatási követelményeket vezet be, gyakorlatilag előírja 2026-tól egy elektronikus termékútlevél és 2027-től QR-kód használatát. A fentiek alapján az SMark biztonsági jelölés akár módosítások nélkül is alkalmas lehet az akkumulátorok életútjának nyomon követésére is.

 

A QR-KÓD ELŐNYEI

  • hatékonyabb termelés
  • szoros kapcsolat a vásárlóval
  • olcsó marketing lehetősége
  • a beolvasásával képződő nyomonkövetési adatok könnyen feldolgozhatóak, elemezhetőek és akár marketingcélra is hasznosíthatóak
  • hitelesebb, nem manipulálható információforrás (például minőség-megőrzési vagy lejárati idő, termékösszetétel stb.)
  • pluszinformációk eljuttatása a fogyasztók számára
  • könnyebben beazonosítható áru garanciális problémák és visszahívások esetén

 

SZAKMAI KÖRBEN

Az SMark elhivatott az áruk eredetének és nyomonkövethetőségének biztosításáért, ennek jegyében tagja a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének (VJASZSZ), valamint a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) is. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) logisztikai kiválóságdíjat adományozott az SMark Technology Zrt.-nek a fejlesztésekkel elért kiváló eredményéért.