Két számjegyű árbevétel-növekedéssel kezdte az évet a Waberer’s

Tovább növelte árbevételét az idei első negyedévben a Waberer’s Csoport, mely konszolidált szinten az egyik legmagasabb negyedéves bevételi mutatót is jelenti a magyar tőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat történetében. Az előző év azonos időszakában elért összeghez képest ez 11 százalékos növekedésnek felel meg, így 196,7 millió eurós árbevételt tudott realizálni a cégcsoport. Az első negyedéves EBIT 8,5 millió eurót tett ki, köszönhetően a Szerződéses Logisztikai és Biztosítási szegmens tovább javuló teljesítményének. A cégcsoport menedzsmentje továbbra is fenntartja az év elején publikált eredményvárakozásait, miszerint 2024 egészében – az újonnan megvásárolt cégek tulajdonarányos árbevételét is beleszámítva – közel 800 millió eurós árbevétel, valamint 40 millió eurót meghaladó EBIT érhető el. Az idei közgyűlés alapján a Waberer’s a tavalyinál 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizet.

A legfontosabb piacokon viszonylag kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére stabil teljesítménnyel zárta az első negyedévet a Waberer’s Csoport. Ez az eredmény azt is bizonyítja, hogy a tavaly év végén meghirdetett stratégia az előzetes tervek szerint alakul, ami szilárd alapot biztosíthat a jövőbeli növekedéseknek.

Rekordbevétel negyedéves szinten

Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójának csoportszintű árbevétele 2024 első negyedévében 196,7 millió eurót tett ki. Ez az előző év azonos időszakához képest két számjegyű, 11,3 százalékos emelkedést jelent. Ez egyúttal rekordnak számít a társaság történetében, hiszen hasonlóan magas negyedéves árbevételre korábban nem volt példa. Az EBIT (kamat- és adófizetés előtti) eredmény a menedzsment várakozásaival összhangban 8,5 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 11 millió euró feletti értékkel. Az EBIT eredmény csökkenése részben azzal magyarázható, hogy a Waberer’s Csoport legfontosabb piacai közül Németországban, Olaszországban és Magyarországon is csökkent az ipari termelés volumene az év első hónapjaiban. Emellett a kiskereskedelem is gyengén szerepelt nemzetközi és magyar szinten. Szintén hozzájárult az EBIT visszaeséséhez az útdíjak jelentős emelkedése több, a fuvarozás szempontjából releváns országban. A cégcsoport azonban az év második felében jelentős javulást vár a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmensben, ez pedig a cégcsoport eredményét is pozitívan befolyásolhatja.

Így teljesítettek a különböző szegmensek

A különböző területek közül a Szerződéses Logisztikai Szegmens (RCL) az elmúlt időszak sikeres ügyfél-akvizíciói miatt 14,8 százalékkal 4,6 millió euróra növelte a negyedéves EBIT-jét. Az alaptevékenység pedig a stagnáló belföldi fogyasztói kereslet ellenére is meg tudta őrizni eredményességét. A szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International akvizícióját a negyedév végén zárták le, a felvásárolt vállalat teljesítménye a következő negyedévtől jelenik majd meg a szegmens eredményeiben.

A Nemzetközi Fuvarozási és Szállítmányozási Szegmens (ITS) esetében 2024 első negyedévének elején zárta a vállalatcsoport a vasúti logisztikai PSP Csoport akvizícióját, a tulajdoni részesedés (51%) arányos EBIT bekonszolidálása 0,3 millió EUR-val javította a szegmens EBIT teljesítményét, így a felvásárolt társaság már két havi teljesítményével járult hozzá a szegmens eredményéhez. A szegmensben azonban az EBIT negatív tartományba került, a -2 millió eurós érték 3,8 millió euróval marad el az egy évvel korábbitól. A szállítmányozási, azaz az alvállalkozók által végrehajtott szolgáltatás eredményessége enyhén javult, míg a saját flottás fuvarozási tevékenység a gyenge európai konjunktúra, illetve az év elején az útdíjak jelentős emelkedésének hatására alacsonyabb eredményességet ért el. Összességében a Waberer’s Csoport az ITS szegmens esetében az év második felétől vár jelentős eredményjavulást.

A Biztosítási Szegmens történetének legmagasabb EBIT eredményét érte el: az 5,9 millió euró EBIT 9,5 százalékos bővülést jelent 2023 első negyedévéhez képest. Ez elsősorban a magas befektetési eredményeknek köszönhető, illetve a biztosítási ügyfélportfólió is 15 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. A várakozások szerint ez még tovább bővülhet az elmúlt időszakban megkötött stratégiai értékesítési megállapodásoknak köszönhetően.

„A stratégiánk végrehajtása szempontjából jelentős negyedéven van túl a Waberer’s Csoport. Fontos, a cégcsoport további növekedését elősegítő akvizíciókat zártunk 2024 első negyedévében, ilyen volt a PSP Csoport és a szerbiai MDI is. Illetve újabb logisztikai központ-fejlesztést kezdtünk el Debrecenben, és célegyenesbe érkezett az Ecseren épülő raktárunk építése is. Várakozásaink szerint ezek a beruházások és az ecseri raktár-logisztikai operáció már az év második felében érdemben tudja támogatni a cégcsoport eredményességét. Emellett a tőkepiaci aktivitásunkat is növeltük, a közgyűlés jóváhagyása alapján az előző évihez képest 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizetünk” – emelte ki Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

Mire számít Waberer’s?

A cégcsoport továbbra is tartja magát a 2024-es év elején közzétett előrejelzéséhez. Ennek értelmében a vállalat konszolidált árbevétele a 2023-ban elért 711 millió euróval szemben az idén – az újonnan akvirált cégek tulajdonarányos árbevételét is beleszámítva – megközelítheti a 800 millió eurót. Az EBIT pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – meghaladhatja a 40 millió eurót.