Távoznia kell Angliából az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező légitársaságoknak

A tekintélyes londoni  napilap, a The Guardian szerint az Európai Unió hivatalosan is értesítette az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező légitársaságokat: el kell költözniük a Brexit után, ha meg akarják tartani az uniós repülési jogaikat.

Többek között az easyJetnek is át kell helyezni a központját a csatornán túlra, vagy el kell adni a részvényeik többségét uniós bejegyzésű cégeknek, magánszemélyeknek.

Mivel a Ryanair központja Dublinban van, ezért neki nem kell mennie, de mivel a cég részvényeinek több mint 60%-a EU tulajdonban van, amely 40%-ra fog csökkenteni a Brexitnek köszönhetően.

Az Európai Unión belül az ott letelepedett légitársaságok gyakorlatilag bárhonnan bárhova repülhetnek, az unión kívüliekre azonban ez nem vonatkozik.

A Brexit után az angliai székhely már nem biztosítja a szabad repülési jogokat – ezt eddig is lehetett sejteni, a The Guardian szerint azonban az informális találkozókon az EU illetékesei egyértelműen jelezték, hogy nem lesz semmilyen kibúvó a szabályozás alól.

turizmus.com