Online e-matrica ütemezővel spórolhatnak az autósok

Online e-matrica ütemezővel spórolhatnak az autósok

Hamarosan leállítja viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával.

Őket emiatt a társaság ingyenes e‑matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál a vásárló által megadott időpontokban.

Az országos, éves e-matricák mindig a következő év január végéig érvényesek, ami azt jelenti, hogy ezt a típust igazán nyárig éri meg megvásárolni, ezt követően az év hátralévő részében egyre inkább a havi változat jelent pénztárcakímélő választást.

A NÚSZ Zrt. értékesítési adatai és a felhasználói szokások ennek ellenére azt mutatják, hogy az év második felében is számottevő a kereslet az éves e‑matricára.Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy az autósok sajnos tévesen úgy tudják, az éves e-matrica a vásárlás időpontjától számított egy évig érvényes. Másrészt sokszor a kényelmi szempontok vezérlik a járművezetőket. „Az ügyfelek egy része nem akar vesződni a havi vásárlással, vagy attól fél, hogy elfelejti azt határidőre megvenni, ezért inkább biztosra megy, és marad az éves e-matricánál. Számukra dolgoztuk ki azt az ingyenes szolgáltatást, amellyel, ha kérik, az év végéig automatikusan aktiváljuk megvásárolt havi e-matricájukat” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

Idén eddig közel 3500 úthasználó vásárolt úgy országos, éves e-matricát, hogy számukra már a havi változat lett volna előnyösebb. Ők a havi matricákra való áttéréssel mintegy 30 millió forintot takaríthattak volna meg.

Annak érdekében, hogy az autósok ne járjanak rosszul, a NÚSZ Zrt. viszonteladói partnerei számára 2018. október 1-jétől már nem engedélyezi az országos, éves e‑matrica eladását. Erre kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületén van lehetőség.