NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Könnyen elkerülhetők a sorozatos bírságok

Könnyen elkerülhetők a sorozatos bírságok

Ez a cikk a NavigátorVilág áprilisi számában jelent meg.

Egyre több fuvarozó veszi igénybe a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ingyenes bírságriasztási és alacsonyegyenleg-értesítő szolgáltatásait. A két funkció nagy segítséget jelent a fedélzeti eszközök helyes használatában és a sorozatos bírságok elkerülésében. Jelentőségük tovább nőtt a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok tavaly novemberi változásaival. A NÚSZ a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes HU-GO rendszer indulása óta a működési tapasztalatok alapján folyamatosan fejleszti az alkalmazott technológiai megoldásokat.

A társaság az elmúlt években több olyan szolgáltatást vezetett be, amelyek a járművezetőket segítik abban, hogy úthasználatukat könnyebben és a szabályoknak megfelelően tudják bevallani, valamint védik őket a nem szándékos szabályszegésektől. Ezek egyike a riasztásfunkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználóknak. Az alapbeállításként inaktív szolgáltatás a HU-GO rendszer regisztrált úthasználói számára érhető el. A riasztásfunkciót a fuvarozók által használt gépjárművek több, mint 70 százalékában aktiválták eddig, 2016-ban ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A figyelmeztetésnek több oka lehet: hibásan megadott felségjel, rendszám vagy díjkategória ugyanúgy állhat a háttérben, mint az, hogy a fedélzeti eszköz nem küld bevallási adatokat az NÚSZ rendszerébe. A riasztás lehetővé teszi, hogy az adatok ellenőrzésével és pontosításával, vagy egyenlegfeltöltéssel a fuvarozók elkerüljék a sorozatos bírságokat. A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető a fedezethiány. A funkció aktiválásakor szabadon megválasztható, hogy milyen határösszegnél küldjön értesítést a rendszer (a minimum 6000 Ft). Ezt érdemes úgy beállítani, hogy az úthasználónak elég ideje legyen az egyenleg feltöltésére.

FONTOS TUDNIVALÓ

2017. november 12-től megváltoztak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok. A  módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba  észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől. Ehhez  nyújt segítséget a NÚSZ riasztásszolgáltatása.