Automatikus tengelysúlymérő állomás

Automatikus tengelysúlymérő állomás

 Magyarországon egyedülálló tengelysúlymérő állomást helyezett üzembe a Magyar Közút az M30-as autópályán.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. néhány évvel ezelőtt kísérleti út- és hídépítési programot hirdetett meg. Az akció célja új építési anyagok, illetve új technológiák alkalmazhatóságának, bevezethetőségének a megteremtése.

Ennek a programnak az egyik első elemeként az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőhelyén, az M3-as autópálya felé vezető oldalon egy automatikus működésű tengelysúlymérő állomást helyeztek üzembe a szakemberek.Ezzel a tehergépjármű-vezetők maguk is ellenőrizhetik járművük tengely- és kerékterhelését, valamint a terhelés esetleges aszimmetriáját.

A beruházással a társaság célja egy olyan szolgáltatás bevezetése, ami segíti a nehézgépjárművel közlekedők jogkövető magatartását, így adott esetben még egy hatósági ellenőrzés előtt lehetőségük legyen a szállítmányozás kontrolljára, átszervezésére.Ezzel a cég segíti az utak burkolatának védelmét, hiszen a megengedettnél nagyobb súllyal közlekedő tehergépjárművek gyorsabban teszik tönkre az utakat.Egy kamion átlagosan 300 ezer autónak megfelelő terhelést jelent az útburkolatnak.