NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Hallgatói ötlet alapján fejleszthetik a közösségi közlekedést

Lezárult a Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói tervpályázata: a nyertes pályázó tervei alapján fejlesztheti Szentlőrinc Város közösségi közlekedését.

A pályázat elsődleges célja olyan buszmegállók tervezése volt, amelyek mind gazdasági, mind környezeti, társadalmi szempontból is fenntartható közösségi térként funkcionálhatnak. A tervek készítésének, anyagfelhasználásánál szempont volt a Leier beton elemek felhasználása.

„A 2017-ben első alkalommal kiírt tervpályázat célja, hogy ösztönözzük a hallgatókat arra, hogy a Leier beton elemek alkalmazásával megismerjék ezen építőanyagok sokrétű felhasználási lehetőségeit. Továbbá a Szentlőrincen található buszmegállók, buszöblök konkrét példáján keresztül esztétikus, gazdaságos, tartós és környezetbarát megoldásokban tudjanak gondolkodni” – mondta el Dudás László, a Leier Hungária Kft. területi vezetője.

„Fontosnak tartom, hogy a magyarországi településeket érintő építőipari problémákra közös erővel találjunk hosszú távú megoldásokat. Külön örömömre szolgál, hogy a műszaki érdeklődésű fiatalokat is be tudtuk vonni Szentlőrinc Város közösségi közlekedésének fejlesztésébe, ezáltal is biztosítva a funkcionalitás mellett egy innovatív, modern, esztétikus megjelenésű és nem utolsó sorban gazdaságos építőelemekkel készülő buszvárók kialakítását” – üdvözölte a díjazott pályázatokat Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési igazgatója.

A szakmai bíráló bizottság a beérkező tervpályázatokat több szempont alapján értékelte: így például a felépítmény illeszkedése a városképbe, a kreatív építészeti megoldások mellett a funkcionalitás megőrzése, a fenntartható fejlődés és közösségi szempontok érvényesülése, valamint a gazdaságos megvalósíthatóság biztosítása. Az alapanyagokat tekintve a beton, mint innovatív megközelítésben történő alkalmazását, míg a Leier építőanyagok fenntartható és kreatív beépítését pontozta a bizottság.

„A Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a PTE Műszaki Karának közös pályázatával településünk jelenlegi infrastruktúráját olyan irányú fejlesztéssel tudjuk megvalósítani, amely a fiatal mérnök hallgatók innovatív szemléletén kívül hosszú távon nyújthat megoldást lakosaink számára, biztonságosabbá téve ezzel a közösségi közlekedést” – köszönte meg a pályamunkákat Koltai Péter, Szentlőrinc Város polgármestere.

A pályázat abszolút győztese Ambrus Tibor, akinek a „Beton buszmegálló ötletterve” a bizottság megítélése szerint nemcsak a leginkább illeszkedik Szentlőrinc Város városképébe, de a beton és a Leier építőanyagok felhasználhatóságát is a legoptimálisabban valósította meg. Pályaműve mindazon által szem előtt tartja a buszmegálló megközelíthetőségét és funkcionalitását is.

A tervpályázat további díjazottai: Pétery Tamás „Pécsi gyors” és Bauer Aletta „Szentlőrinci buszmegálló” tervei. Míg az előbbi pályamunkánál a bírálók a közösségi helyszín funkcionalitásának és a design-jának összhangját, valamint a fenntarthatósági szempontokat emelték ki, addig az utóbbinál a Leier építőanyagok innovatív felhasználását, valamint az egész buszmegálló gazdaságos megvalósíthatóságát.

pecsma.hu