Körforgásos gazdaság: Az Ermewa élen jár a zöld jövő felé vezető úton

Körforgásos gazdaság: Az Ermewa élen jár a zöld jövő felé vezető úton

A körforgásos gazdaság az Ermewa üzleti tevékenységének az alapja. Ez az üzleti tevékenység – a vasúti teherszállítás – zöld. Nem újdonság, hogy az Ermewa támogatja a szállítmányozási ágazat átalakítását CO2-semlegessé, és évek óta jól ismert a szerepvállalása a körforgásos gazdaságban. Az Ermewa most teszi meg a következő lépéseket, és még az új irodáit is újrahasznosított vasúti kocsik anyagából készült bútorokkal rendezi be.

Az Ermewa SA a második legnagyobb tehervagon-bérbeadó vállalat Európában, melynek kelet-európai fiókirodája Prágában található, és amely a cég 1956-os alapítása óta bevált gyakorlattal rendelkezik a flottájában lévő vasúti kocsik intelligens, tervezett újrahasznosítása és élettartamának meghosszabbítása terén. A körforgásos gazdaság hangsúlyozása és fontossága a vállalatnál kiemelt téma volt az Ermewa által 2018-ban Párizsban szervezett konferencián is. Peter Reinshagen, az Ermewa ügyvezető igazgatója felvázolta a vállalat hozzáállását és a körforgásos gazdaság öt pillére követésének szükségességét a vasútikocsi-bérbeadás üzletágban: építés, újrahasználat, karbantartás, felújítás és végül újrahasznosítás.

A vasúti kocsik hosszú élettartamú beruházási javak. Könnyen használhatók akár 40 évig vagy akár tovább is. Az Ermewánál a kocsik használatának és életciklusának hossza már a gyártásuknál kezdődik. A változó logisztikai követelményekhez való alkalmazhatóság elengedhetetlen a versenyképes vasúti szállítási megoldásoknál. Ezért az Ermewa szorosan együttműködik a kocsik gyártóival és támogatja az olyan kocsik tervezését, amelyek a lehető legnagyobb mértékben vetítik előre a jövőbeli műszaki fejlődést.

Már az első út megkezdése előtt a kocsi szén-dioxid lábnyomot hagy maga után a gyártás során. Ezért az újrahasználat és a lehető legnagyobb mértékű hasznosítás gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt észszerű. Az Ermewa vasúti kocsik felhasználói sokszor cserélődnek az évek alatt, és a kocsikat optimálisan hasznosítják életciklusuk során. Ehhez szorosan kötődik a rendszeres karbantartás a biztonság és a teljesítmény biztosítása érdekében.

A kocsik életciklusa során egyszer eljön az a pont, amikor bizonyos típusokra már nincs szüksége a piacnak. Ez az a pillanat, amikor az Ermewa a kocsi nagyjavítása mellett dönt. A körforgásos gazdaságban a felújítás és az újraépítés a széles körben elterjedt nemtörődöm gondolkodásmód ellenkezője. Az ilyen felújítás eredménye az olyan modern vasúti kocsi, amely még legalább tíz évig megbízhatóan a pályán marad. Azonban néha egy nagy felújítás nem a megfelelő megoldás, és egyszerűen már nincs többé szükség egy adott kocsitípusra a piacon. Ezekben az esetekben a kocsi újjáépítése, valamint az új szállítási követelményeknek megfelelő átalakítása lehet a megoldás.

Az Ermewa évente mintegy 58 000 karbantartási műveletet végez és 1300 vasúti kocsit újít fel. Egy bizonyos ponttól azonban a felújítás már pénzügyileg nem hatékony és a kocsi biztonságos hasznosítása már nem ajánlott. Ekkor kivonják a forgalomból. A feladat az, hogy megtaláljuk a kocsi összes alkatrészének ökológiailag legelőnyösebb újrafelhasználását. Az Ermewa gondolkodása túlmutat a teherkocsikból származó fémhulladék hagyományos újrahasznosításán. A cél az, hogy minden egyes alkatrész esetén biztosítsák a legmagasabb szintű visszatérést az anyag/felhasználás ciklusba. A tökéletesen működő alkatrészek a továbbiakban cserealkatrészként használhatók. A maradék fém nyersanyagként használható újra. Az olyan egyéb alkatrészek esetén, mint például a teherkocsik ponyvája vagy fapadlója, az Ermewa a tervezőkkel folytatott együttműködés révén találta meg a megoldást a további hasznosításra. A tervezőkkel és az újrahasznosítást végző vállalatokkal együtt, az Ermewa olyan termékeket fejlesztett ki, amelyek visszajuttatják ezeket az anyagokat a gazdasági körforgásba. A mindennapi kiegészítők, például a táskák vagy az útlevéltartók olyan ponyvából készülnek, amelyet korábban kocsiszekrények takarására használtak. A kocsik padlóiból származó fa alapanyagul szolgál a francia partner, SGM Recyclage, újrahasznosító céggel együttműködésben kifejlesztett dizájn bútorsorozatokhoz. Az Ermewa irodáinak tárgyalótermeiben lévő asztalok azokból a saját kocsikból származó fából készültek, amelyek közel 40 évet töltöttek a pályán. A tökéletes példa arra, hogy a körforgásos gazdaság Ermewa DNS-ében van.

Amit az Ermewa már régóta alkalmazott a flottakezelés során, az elmúlt pár évben fokozatosan megvalósult a vállalatnál, kezdve az irodai anyagok újrahasznosításától, a szelektív hulladékgyűjtésen át az alkalmazottak számára történő céges kerékpár biztosításáig. A jelenkor kihívása a klímabarát, vagy inkább a klímasemleges vállalkozás. Az Ermewa továbbra is két fő cél által valósítja meg hozzájárulását: alacsony kibocsátás és magas hatékonyság.