NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Eredményes évet zárt a BILK Logisztikai Nyrt.

Eredményes évet zárt a BILK Logisztikai Nyrt.

Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központja az elmúlt évben növelte raktárkapacitását, árbevételét és üzemi tevékenységének hatékonyságát.

A dinamikus fejlődés motorja a társaság területén rendelkezésre álló kapacitások bővülése és a komplex logisztikai szolgáltatások iránti tartós kereslet: a raktárváros bérbeadottsági mutatója 2018-ban 98,7 százalék volt.

A saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével, valamint ingatlanok adásvételével, ingatlankezeléssel, építményüzemeltetéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó társaság részvényeinek tőzsdei értékesítésére készülve 2018 januárjában pénznemet váltott és azóta euróban vezeti könyveit. Az éves adatok közzététele is ennek megfelelően történik.

A társaság befektetett eszközeinek értéke 129,5 millió euró volt, ami 5,3 millió euróval haladta meg az egy évvel korábban regisztrált összeget. A növekedés részben a folyamatos ingatlanfejlesztésből adódik: a logisztikai park bérbeadható területe 2018-ban 3800 négyzetméterrel bővült és az év végén meghaladta a 186 ezer négyzetméter bruttó bérbeadható területet.

Megkezdődött egy 19 800 négyzetméteres raktár- és egy 1500 négyzetméteres irodaterületet magába foglaló raktárcsarnok építése. A kapcsolódó létesítményekkel együtt összesen 3,5 milliárd forint értékű beruházás befejezése a tervek szerint idén ősszel várható.

A logisztikai park kapacitásainak növekedésével együtt nőtt a társaság árbevétele, ami 2018-ban meghaladta a 12 millió eurót (2018 első hat hónapjában csaknem 6 millió euró), és 531 ezer euróval szárnyalta túl a 2017-es értékesítés értékét. A társaság EBITDA teljesítménye 7989 ezer euró.

A vállalat az első félévben nyilvános részvénytársasággá alakult azzal a szándékkal, hogy részvényei 49 százalékának a Budapesti Értéktőzsdén való értékesítését követően szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) folytassa tevékenységét.A részvények 2018 első félévének végén indítottértékesítéseeredmény nélkül zárult, mivel az eljárás során nem jött létre megfelelő ár melletti, a SZIT törvény által elvártakkal is összhangban lévő, optimális befektetői struktúra. A társaság ezt követően is kitartott elkötelezettsége mellett, hogy tevékenységét a jövőben szabályozott ingatlanbefektetési társaságként folytassa és vizsgálja a megvalósításhoz szükséges lépéseket.

A társaság 2018-ban hosszú lejáratú hitelt vett fel a kapacitások folyamatos bővítéséhez szükséges, korábban felvett hitelek refinanszírozása, valamint a SZIT-té történő átalakulás feltételeinek teljesítése érdekében. Ennek összege 63 375 ezer euró.