NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Debrecen lehet az autóbuszgyártás fellegvára

Debrecen lehet az autóbuszgyártás fellegvára

Tavaly decemberben állt forgalomba Debrecenben az első helyi fejlesztésű és gyártású Mercedes-Benz autóbusz. A Reform 500 LE jelű, 12 méteres, háromajtós, alacsony padlós jármű megfelel a legmagasabb környezetvédelmi normáknak.

A debreceni gyárban azóta is folyamatos a munka: megkezdték az autóbuszok Low entry alvázra történő gyártását, a Volán részére pedig készre gyártják, szerelik a Mercedes-Benz Conecto típusú alacsony padlós, városi, 12 méteres buszokat. A tervek szerint idén 100–200 buszt értékesít a vállalat. A megrendelési számok megkövetelik a bővítést, így a Déli Ipari Parkban, az oktatási és fejlesztési központ mellett egy 3000 négyzetméteres csarnok építését készítik elő, amelynek gyártósoráról 2020 végére legördülhet az első autóbusz.

A vállalat nagy figyelmet fordít az utánpótlásra is, a telephelyen szakmunkásképzés folyik. Jelenleg 63 szakmunkás tanuló és 10 egyetemista hallgató duális képzésben sajátítja el a tanultakat. A közeljövőben növekedni fog a diákok száma, akik a műhelyben megtanulhatják a buszok felépítését. A Határ úton végzik a városban közlekedő buszok nagyjavítását is: a járműveket majdnem a szerkezeti elemekig visszabontják, ezt követően újraépítik a belsejét és a külsejét is. Felújítják az üléseket, kapaszkodókat, belső burkolati elemeket annyira, amennyire a műszaki avulás megköveteli. A tanuláson kívül a munkafolyamat másik haszna, hogy ennek köszönhetően „nagy felújított” autóbuszok közlekednek a forgalomban a meglévő Volvo buszok esetében is.

Az ITK telephelyén folyamatosan bővül a kínálat: a szakemberek egy új, eddig be nem jelentett alacsony padlós buszon dolgoznak, melyet készre gyártanak. Ez azt jelenti, hogy a vezetékeket és a fülkerészt is nekik kell beszerelni, majd üzembe is helyezik a járművet. Emellett készítik elő a Sprinter buszok gyártását annak érdekében, hogy egy magasabb kategóriás járművel lepjék meg az utazókat. Év végén szeretnének bemutatni egy újabb típust is, melyről egyelőre annyit lehet tudni, hogy InterCity kategória, azaz magas padlós jármű, mely egy távolsági, városközi besorolást takar.