Iránytű a logisztikában

Iránytű a logisztikában

Ez a cikk a NavigátorVilág októberi számában jelent meg.

Sikeres konferenciát rendezett szeptember végén a 10 éves jubileumát ünneplő NordLog klaszter Miskolcon. A logisztikai fókuszú esemény az északkelet-magyarországi régió újbóli felzárkóztatásáról, az innovatív, minőségi munkahelyek létrehozásáról és a modern ellátási lánc megoldásairól szólt a résztvevőknek.

A rendezvényt Prof. Dr. Illés Béla, a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének igazgatója, a klaszter elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy a klasztert az ÁTI Depó Zrt., a Misdolin Plusz 2006 Kft ., a Miskolci Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány hozta létre. Keretein belül különböző vállalatok tevékenykednek együtt, az egyetem pedig a tudást képviseli. A szervezet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújt a partnereinek, amelyekkel fokozható azok versenyképessége. Most szemléletváltás előtt állnak: új módszerek várhatók, decentralizált rendszerek jönnek létre.

A köszöntőt követően Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár tartotta meg előadását. Mint elmondta, szeptember közepén elkészült Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiáinak 2030-ig terjedő terve, amely a következő évtized gazdasági tematizálásáról szól. A kormányzat októberben-novemberben tárgyalja, illetve egyezteti azokkal a szereplőkkel, amelyek ebben valamilyen formában érintettek. „Az iparpolitika egyik meghatározó eleme az a 2016-ban elfogadott kormányhatározat, amelynek értelmében az Irinyi-terv keretei között bizonyos jellegű ágazatokra kell fókuszálni. Nagyon fontos a teljes értékláncban történő gondolkodás, a hatékonyságnövelés és a rendszerszintű tervezés” – sorolta a helyettes államtitkár, aki a kkv-k kapcsán a szegmentálás egyre nagyobb szerepéről is beszélt.

Utána Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdálkodásfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatója kiemelte: Miskolcot újra ipari központtá szeretnék tenni – nem nehéziparivá, mint korábbi fénykorában volt, hanem innovatív ipari központtá. „Kelet és Nyugat eddig is jól be volt kapcsolva Miskolc közlekedésébe, most az észak-déli tengelyre koncentrálunk a Miskolc–Kassa közötti autópályával, hiszen ez jelentős potenciált hordoz magában. Ezen túl eldöntött fejlesztés, hogy egy intermodális konténerterminál létesül Miskolcon” – hangoztatta a vezérigazgató. Idáig az volt a legfőbb cél, hogy mennyiségi munkahelyeket teremtsünk, azaz csökkentsük a munkanélküliséget.

Most a minőségi megközelítésen a sor, hogy ezáltal is emelkedjenek a bérek, fejlődjön a digitalizáció, egyre nagyobb szerepet kapjon a hozzáadott érték. „Továbbra is partnerségre törekszünk valamennyi Miskolcon működő vállalattal és a kormányzattal is. Nagyon fontos terület az oktatás: elindul Miskolc 4.0 névre keresztelt oktatási fejlesztése, az ezzel kapcsolatos célkitűzéseinkben az egyetemnek, a Szakképző Centrumnak és a tankerületeknek is kitüntetett szerepük van – sorolta a jövőbeni terveket Szélyes Domokos, megemlítve, hogy két munkásszállást is előkészítenek a városban.

A konferencia első felének záró előadója Orosz Tamás, a BPI Group Hungary Kft . gyárigazgatója volt. A világ egyik vezető járműipari cégének a résztvevők számára a legfontosabb mondanivalója az volt, hogy igenis lehet Budapesten kívül is létrehozni modern európai disztribúciós központot. Elmondta: „A vevőközpontú szemlélet alapja, hogy nem csupán kiváló terméket, hanem magas szintű szolgáltatást adunk a partnereknek, amelyben az igényre szabott logisztika kiemelten fontos szerepet kap.”

A jó hangulatú, sok megbeszéléssel tarkított szünetet követően a már Miskolcon és környékén működő cégek logisztikai vezetői adtak áttekintést a saját vállalatukon belül zajló logisztikai folyamatokról, azok specializációjáról, különlegességeiről. A rendezvény második részében többek között – a FUX Zrt. és a BorsodChem prezentációi után – Kiss Attila, a Sanofi -Chinoin Zrt. logisztikai és kontrollingvezetője kiemelte, hogy ezen a speciális területen a klasszikus gyógyszeripari modell már nem fenntartható. A hosszú távú tervezhetőség, a költségcsökkentési elvárások, az átfutási idők csökkentése a teljes ellátásilánc-menedzsment átalakítását követelik meg mind a gyártótól, mind a logisztikai szolgáltatótól. Példaként említette, hogy még mindig van olyan szállítás a cégnél, amire nem találnak külsős megoldást, a feladat különlegessége – nagyértékű áru, fegyveres kíséret – és magas költsége miatt, így ezt kénytelenek házon belül megoldani.

A konferencia végén Halász Norbert, Magyarország leghitelesebb és egyetlen látványsörfőzdéjének, a ZIP Brewhouse Kft .-nek a cégvezetője elmondta: az anyacég, a ZIP Technologies maga fejleszt és gyárt sörfőző berendezéseket. Teszi ezt immár 25 éve, és a világ 25 országába sikerült eddig több mint 170 berendezést eljuttatni és beüzemelni. A minőség természetesen itt is alapvető követelmény, mind a gyártás, mind a logisztika szempontjából. Az eredményességet pedig mi más jellemezhetné jobban, mint az, hogy a miskolci főzdében is világbajnok söröket állítanak elő. A széleskörű és egyenként is tartalmas előadásokat követően a konferencia résztvevői egy kellemes ebéd mellett folytatták a megbeszéléseket és a szakmai párbeszédeket. Zárásként Kovács Attila, a Misdolin Plusz 2006 Kft . ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szeretne hagyományt teremti a konferenciából, és az elkövetkezendő években minél nagyobb számú résztvevőt szeretnének megismertetni Miskolc és a régió által nyújtott lehetőségekkel a logisztika területén.

INNOVATÍV MEGOLDÁSOK

A konferencia keretén belül adták át a régió Logisztikai Kiválóság-díját, amelyet 2018-ban a S.E.G.A. Hungary Kft. kapott meg. Az elismerést a cég képviseletében Kovács István logisztikai vezető és Vér Szilveszter pénzügyi és kontrolling osztályvezető vette át. A díjat a klaszter elnöksége, Prof. Dr. Illés Béla elnök, Kovács Attila, a Misdolin Plusz 2006 Kft. ügyvezető igazgatója, Vojdyla Judit, az ÁTI Depó Zrt. depóigazgatója és István Zsolt elnökségi tag adta át. Az elnök köszöntőjében kiemelte, hogy nehéz döntés született, mert a díjat többen is megérdemelték volna, de azok az innovatív megoldások, amelyeket a nyertes bemutatott, eldöntötték a versenyt.