NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Tovább bővülhet Ferihegy forgalma

Tovább bővülhet Ferihegy forgalma

Ez a cikk a KözlekedésVilág IV. negyedéves számában jelent meg.

A márciusi óraátállítástól lép majd újra életbe a nyári menetrend a légi közlekedésben, amelyről a foglalási rendszerekbe feltöltött adatokból és a Budapest Airport közleményeiből már kirajzolódik egy kép. Ez alapján pedig új hosszútávú járatot köszönthetünk és bővülő európai kapcsolatokkal számolhatunk 2019-ben is. 

Új hosszútávú járatok

A novemberi Shanghai EXPO díszvendégeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalosan is bejelentette, hogy várhatóan 2019. június 6-tól, a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a kínai China Eastern heti négy alkalommal közvetlen Budapest–Shanghai légijáratot indít. A Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom már idén is jelentős mértékben, az első nyolc hónapban 14 százalékkal nőtt, és az év végéig szóló előrejelzések szerint 250 ezernél is több turista jön majd Kínából Magyarországra – közölte a miniszter. Ez tovább nőhet az új közvetlen járattal, amely az Air China pekingi járatát egészíti ki. A China EasternAirbus A330-200-as típust állított be a foglalási rendszerébe az új Budapesti járatra.

Májustól visszatér az American Airlines philadelphiai járata, amely idén őszig nagyon jó töltöttségi mutatókkal közlekedett. Sajnos még mindig a régi és fedélzeti szórakoztató eszközök tekintetében a kilencvenes éveket idéző 767-es gépek érkezése várható Amerika felől. Szintén visszatérő lesz – várhatóan áprilistól – az Air Canada Rouge torontói járata. A LOT egész évben közlekedő tengerentúli járatain nem várható jelentős változás. A Qatar Airways gépeivel hetente továbbra is összesen 18 alkalommal lehet Dohába eljutni. Mindennap az egyik gép szélestörzsű Airbus A330-as, a másik pedig keskenytörzsű légibusz marad. Mindeközben a konkurens Emirates naponta közlekedő Dubaji járata helyett hetente négy közlekedik majd 2019 áprilistól júniusig, mert az Emirátusok fő repülőterén kifutópálya-felújítás miatt korlátozni kell a forgalmat.

A Ryanair nagyon beindult

További új konkrét tengerentúli járat elindulását eddig nem jelentették be, de iparági információk szerint tárgyalások zajlanak a Turkish Airlines bevonásával egy Mumbai–Budapest járatról és az Asiana Airlines (Szöul) visszatéréséről. Erős lobbi tevékenység zajlik új ázsiai útvonalak, elsősorban Bangkok, másodsorban további kínai városok elérése érdekében, valamint Miami vagy az Egyesült Államok nyugati partjának közvetlen eléréséért. Ez utóbbiakra a LOT lehet esélyes, ha a 787-es gépek műszaki problémái megoldódnak, és egy újabb szélestörzsű Dreamliner gépet helyeznek Budapestre 2020-ban.

A legnagyobb fejlesztő Budapesten a Ryanair, hat új útvonalat nyitnak.Régóta várt célpont, a magyarok körében is népszerű ír város, Cork felé adnak közvetlen kapcsolatot 2019. április 4-től hetente két alkalommal, csütörtökön és vasárnap. Alig egy hónappal később, május 1-jétől heti két alkalommal repülnek Budapestről a szardíniai Cagliariba, később az eddig ki nem szolgált Riminibe,illetve Bari repülőterére is. Ez utóbbi útvonalon újra a Wizz Air gépeivel konkurálnak majd. Mind a két járatot a Ryanair 189 személyes Boeing B737-800-as típusú egységgépeivel teljesíti, tehát több, mint 30 ezer új ülőhellyel növeli Olaszország felé kapacitásait a nyári szezonban, és ezzel Ferihegyről kilencre nő a közvetlenül elérhető olasz célpontok száma. Szintén újdonság Sevilla és konkurenciát adnak Szaloniki felé is, ugyancsak heti két-két járattal. A nyári menetrendben Róma Ciampino repülőterére heti hétről kilencre emelkedik a járatok száma, valamint Prágába is több járattal repülnek, hiszen május 3-tól már naponta fognak a két főváros között repülni az ír ultrafapados repülőgépei is. A Ryanairhez tartozó Laudamotion március utolsó napján indítja el közvetlen Budapest–Stuttgart járatát, mely hetente kétszer, szerdán és vasárnap közlekedik, és hatezer forintos bevezető árával komoly konkurenciát állít az útvonalon eddig repülő Eurowings (fapados Lufthansa) számára. A híres osztrák autóversenyző, Niki Lauda nevét viselőtársaság a 46. légicég lesz Budapesten. Újdonság a Transaviais, az Air France egyik fapados légitársasága, amely 2019. április 7-től hetente két alkalommal repül majd közvetlenül Nantes-ba.

Menetrendi sűrítések

Az új járatok mellett további menetrendi sűrítéseket is mutatnak a foglalási rendszerek. Még mindig Budapest–London az elsőszámú és legtöbb utas által igénybe vett légi útvonal Magyarországról. A LOT által februárban elinduló Budapest–London-City járat után áprilistól a Oneworld-tag, a British Airways a korábbi napi négyről ötre emeli a Budapest–London Heathrow járatainak számát.

A Jet2.com bejelentette, hogy 2019. november 8-tól, tehát már pont a következő téli menetrend elején új légi járatot indít Birminghambe, amely EastMidlands, Edinburgh, Leeds Bradford és Manchester után az ötödik közvetlen járatuk az Egyesült Királyságból. A 2018. január–szeptemberi időszakot tekintve 11,7 százalékkal több utas repült Budapest és az Egyesült Királyság valamelyik városa között. A nem londoni repülőterekre irányuló utasforgalom pedig meghaladta a 406 ezer főt.

A sűrítéseket folytatva az Austrian Airlines 19 helyett heti 20 járattal repül Bécs felé, elsősorban az átszálló utasokban bízva. Az előzetes bejelentés szerint az Ukraine International Airlines KijevBoriszpili repülőtere és Budapest között naponta közlekedő második UIA járata 2019. április 1-jétől fog közlekedni, amely késő este érkezik Kijev felől, és kora reggel repül vissza Budapestről. Ez utóbbi vonal még nem látszik a foglalási rendszerben. Az októberben tartott Budapest Airport workshopon elhangzott, hogy a Finnair Helsinki felé, valamint a Turkish Airlines Isztambul felé tervezte a bővítést, de az általános pilótahiány miatt elhalasztották.

A legnagyobb budapesti bázissal rendelkező Wizz Air egy új repülőgép érkezését és két új útvonalat jelentett be, valamint foglalási rendszerében elérhetők az idei évben megszokott alap- és nyaralójáratok. Március utolsó napjától naponta repül majd London Gatwickre és hetente négyszer Oslóba. Ezeken a járatokon az Easyjet és a Norwegian járataival repül majd párhuzamosan. A téli menetrendben váratlanul leállított nizzai, a bordeaux-i és bergeni járatok áprilisi, illetve májusi indulással foglalhatók.Frankfurt, Tel-Aviv és Szentpétervár felé pedig sűrítést jelentettek be. A sajtóban megjelent hírek szerint kormányzati segítséggel Minszk felé is terveznek új összeköttetést Budapestről.