NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás Hszian és a Rail Cargo Terminal - BILK között

Megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás Hszian és a Rail Cargo Terminal - BILK között

Rekordidő, tíz nap alatt érkezett Záhony–Eperjeske átrakó állomáson keresztül a ZÁHONY-PORT közreműködésével a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK vasút-logisztikai központba az a vonat, amely több mint 7000 kilométeres szárazföldi útvonalon fuvarozott általános fogyasztási cikkeket Kínából.

Ezzel megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás a 13 millió lakosú közép-kínai Hszian városa és Budapest között. A Kazahsztánon és Ukrajnán keresztül vezető Selyemúton a tervek szerint ezentúl hetente érkeznek a magyar piacra szánt kínai termékek vasúton.

A szerelvények közlekedtetését a Rail Cargo Group szervezi, a vasúti operációs feladatokat az Európai Unió területére történő belépéstől kezdve a Rail Cargo Operator látja el. A szárazföldi összeköttetés megszervezése rendkívüli feladat. A vonatoknak kétszeri vasúti nyomtávváltást kell végrehajtaniuk, az út során eltérő vasúti szabályozásoknak és technológiáknak kell megfelelni. A nehezített feltételek miatt egy évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem létezett menetrend szerinti vasúti összeköttetés Kína és Európa között. A kereskedelmi kapcsolatok gyors bővülése azonban indokolttá tette a Selyemút fokozott igénybevételét elsősorban a gyorsaság szempontja miatt. Bár egy hajó mintegy 220 konténervonat kapacitásának megfelelő mennyiségű konténert képes elfuvarozni, de az út háromszor annyi ideig tart Európába, mint amennyire a most Budapestre érkezett vonatnak szüksége volt. Emiatt indokolt, hogy jelenleg Európa 34 és Kína 35 kínai városa között már kiépült ilyen rendszeres kapcsolat. A Rail Cargo Terminal – BILK és Hszian között a Rail Cargo Group vonata az első. A próbavonat a kínai–kazah határt Alashankou–Dostyk átkelőnél lépte át, Magyarországra pedig Batyevo–Eperjeskén keresztül érkezett.

A Kínából továbbított áruk részben Pireusz kikötőjén, illetve az adriai kikötőkön keresztül, részben szárazföldi vasúti korridorokon keresztül érkeznek Magyarországra. A tengeri kikötőkből átlagosan kétnaponta indulnak vonatok közép-európai úti célok felé.

A Rail Cargo Operator – Hungaria Kft. évente mintegy 1600 vonat kezelésében vesz részt a különböző magyar export- és importviszonylatokban, összesen mintegy 120 ezer TEU árumennyiség vasúti operátori feladatait ellátva. Ezzel évente 60 ezer kamion közlekedésétől mentesíti a közutakat, és sok százezer tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Fotó: Rail Cargo Hungaria