Logisztikai piacra fejlesztett multikamerás rendszer

Logisztikai piacra fejlesztett multikamerás rendszer

A villástargoncák számára készült multikamerás rendszer segíti a pontos manőverezést: 360 fokos, háromdimenziós kép segíti a vezetőt az irányításban.

A raktárcsarnokokban a leggyakoribb „hiánycikk” a hely. A targoncavezetőknek sokszor a legszűkebb folyosókon, polcrendszerek között kell manőverezniük, ami gyakran vezet a járművet vagy az árut érintő, olykor költséges balesetekhez vagy akár személyi sérüléshez. Németországban éves szinten mintegy 12 ezer olyan balesetet jelentenek hivatalosan, amelyeknek villástargonca is részese (forrás: WEKA). A német Fa- és Fémipari Munkáltatók Felelősségbiztosítási Egyesületének (BGHW) felmérése szerint a balesetek elsősorban a tolatások során, a jármű egy–háromméteres környezetében következnek be.

A vezető tekintete nem lehet egyszerre mindenhol, ebben nyújt segítséget a Bosch multikamerás rendszere. Ennek segítségével a vezető 360 fokban látja a targonca környezetét még akkor is, ha nagyméretű rakományt szállít, ezáltal szűk helyen is egyszerűen felvehető, illetve mozgatható az áru. A rendszer segíti a villástargoncák pontos manőverezését és a különböző távolságok menet közbeni pontosabb becslését – a logisztikai műveletek így egyszerűen, biztonságosan és hatékonyan hajthatók végre.

A multikamerás rendszert a szabályozóegység és négy különösen kompakt kialakítású, kishatótávú kamera alkotja, amelyekkel együttesen akár 8×8 méteres terület is belátható. A kamerákat eredetileg a Bosch személygépjármű-részlege számára tervezték, de most a logisztikai piac speciális követelményeire szabták át őket.

A kamerákat a jármű elején, hátulján és két oldalán helyezik el, s egyenként csaknem 190 fokos látószögükkel a jármű teljes környezetét érzékelik. A vezető részletgazdag háromdimenziós modellként látja járművét a képernyőn, amely a targonca működése közben is valós időben ábrázolja a környezetet. A képernyőn megjelenő nézeteket – önálló kameraképek vagy 360 fokos körkörös kép, illetve teljes vagy osztottképernyős megjelenítés – a gyártó az adott jármű alkalmazási köre szerint előre konfigurálhatja, a vezető pedig a pillanatnyi munkaművelet szerint választhat a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

A multikamerás rendszer segítségével elöl-, hátul- és felülnézetben egyaránt megjeleníthető a jármű közlekedési útvonala, ami segíti a manőverezést és a besorolást.A rendszer szabályozóegysége a bekormányzási szöget megállapítva számítja ki a jármű útját, amit igény szerint a képernyőn is ábrázolhat. A bekormányzási szög változásával a rendszer az útvonalat újraszámolva módosítja a képet.