AkkuLog

Kevés a gépjárművezető, vonzóbbá kell tenni a szakmát

Kevés a gépjárművezető, vonzóbbá kell tenni a szakmát

A logisztikai ágazat legnagyobb problémája jelenleg a szakképzett gépjárművezetők hiánya. Egy nemrégiben készült Világbank-kutatás szerint egész Európában nincs elég sofőr: csupán Németországban 45 ezerre lenne még igény. Európa egyik legnagyobb gépjármű-logisztikai szolgáltatója, az osztrák központú, de Győrben masszív magyarországi jelenléttel rendelkező Hödlmayr azt követeli, hogy minden érdekelt fél részvételével tegyék vonzóbbá a szakmát.

 A helyzet a közeljövőben várhatóan tovább éleződik, amit a gépkocsivezetők életkor szerinti megoszlása is alátámaszt. A teherautósofőrök kétharmada már elmúlt negyven éves, egyharmaduk életkora 51 és 60 év között van. Tíz év múlva a ma ötven felettiek már nem lesznek elérhetőek a munkaerő-piacon.

„Ha belátható időn belül nem sikerül több embert rávenni arra, hogy tanulja ki és gyakorolja ezt a szakmát, akkor középtávon komoly kudarcnak nézünk elébe. Nincs olyan gazdaság ugyanis, amely működőképes logisztika nélkül lenne képes a fejlődésre” – húzza alá Johannes Höldmayr, a Hödlmayr vezérigazgatója. Az ágazatot régóta ismerő szakértő és az egyes országokban dolgozó kollégái számára egyértelmű, hogy olyan intézkedési csomagra van szükség, amely javítja az ágazat megítélését.

Minden érdekeltet be kell vonni

A tisztán gazdasági megfontolások mellett számos más kezdeményezés is hozzájárulhat a helyzet javulásához – ilyen lehet például a szakma elismertségének, a sofőrök elfogadottságának és munkafeltételeiknek a javítása. „Ha például egy gépkocsivezetőnek órákig kell várnia a kirakodásra, és közben még arra sincs lehetősége, hogy használhassa a mellékhelyiséget, az éppenséggel nem növeli a foglalkozás vonzerejét. Mind a logisztikai vállalatok, mind pedig ügyfeleik sokat tehetnek azért, hogy ez a helyzet javuljon” – hangsúlyozza Hödlmayr.

Kialakítandó szakmakép: az utak pilótái

„Ezenkívül teljesen hibás felfogás a sofőröket segédmunkásnak tartani, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy merre tart a fejlődés – lásd technológiai forradalom. Nemsokára megjelennek az önvezető teherautók, és ez gyökeresen megváltoztatja majda szakmát. A járművek vezetése helyett teljesen új feladatok határozzák majd meg a sofőrök mindennapjait” – jelentette ki a Hödlmayr vezérigazgatója, aki szerint a gépjárművezetőket az utak pilótáinak kell tekinteni.

Biztos munkaadó

„Folyamatosan bővülő, nemzetközileg tevékenykedő családi vállalat a miénk, amely dolgozóinknak pontosan azt a stabil alapot biztosítja, amelyreállandó változással járó korunkban a legnagyobb szükség van. A ’megbízhatóság’ az a tényező, amelynek sohasem volt akkora jelentősége, mint manapság” – egészíti ki Iván György, a Hödlmayr magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.

Modern gépjárműflotta

Vonzóvá teszi a Hödlmayr-csoportot az is, hogy Európa egyik legmodernebb gépjármű-flottájával rendelkezik. „Járműveink átlagos életkora 3,7 év, míg az ágazati átlag hét év felett van” – mondta el Iván György. A Hödlmayr International AG járműparkja jelenleg 780 speciális autószállítóból áll, amelyek 99 százaléka Euro-5, EEV vagy Euro-6 normának megfelelő tehergépkocsi.