Ezer új elektromos töltőállomás Bécsben

A bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie megkezdte a nyilvános elektromos töltőhálózat kiépítését az osztrák fővárosban. 2020 végéig ezer új töltőállomást hoznak létre Bécsben.

A Wien Energie 2020 végéig ezer új elektromos töltőállomást épít ki Bécsben, a hálózat a város teljes területét lefedi majd. Hétfőn a hetedik kerületben kezdődött a munka, itt alakítják ki az első tíz, egyenként 11 kilowatt teljesítményű gyorstöltő-állomást. A következő helyszín a 21. kerület, Floridsdorf lesz.

„Egészen nyárig heti ütemezésben megy tovább a munka, kerületenként 10 töltőállomással. Így 2018 közepéig 230 új nyilvános e-töltőállomás jön létre Bécsben.” – mondta Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezetője. – „Az elektromobilitás sikere az erős infrastruktúrán áll vagy bukik. A Wien Energie ezt hamar felismerte. Már most is 550 töltőállomást üzemeltetünk Bécsben és vonzáskörzetében.”

Az első töltőállomások üzembe helyezése március elején várható. A helyszínek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek:az elektromos hálózathoz való kapcsolódás mellett szerepet játszott a helyszín frekventáltsága (átszállás a tömegközlekedési eszközökre, bevásárlási lehetőségek),leterheltsége és a gazdaságosság is.

Fontos elem volt a projektben a bécsiek részvétele is. A finanszírozáshoz egy részvételi modellt fejlesztett ki a Wien Energie: utalványcsomagokat kínáltak a lakosság számára, melyek megvásárlásával később kedvezményekhez jutnak. A tervezett 2.500 helyett végül 8.000 csomag kelt el, így a bécsi lakosság mintegy kétmillió euróval járult hozzá a mobilitási fejlesztéshez.