NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Átadták a BYD első elektromos buszát Magyarországon

Átadták a BYD első elektromos buszát Magyarországon

Átadták a BYD első elektromos buszát Magyarországon, amely a kínai vállalat tavaly felavatott komáromi gyárában készült. A tizenkét méter hosszú és 85 utas szállítására képes elektromos buszt – amely egyetlen töltéssel 250 kilométert tud megtenni – az országban elsőként Salgótarjánban fogják használni januártól.  A busz ünnepélyes átadóján részt vett Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár, valamint Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is.

 A BYD kedden Salgótarjánban mutatta be az első Magyarországon értékesített elektromos buszát, amelyet már a vállalat 2017 áprilisában felavatott komáromi üzemében építettek. Az első magyarországi megrendelés újabb fontos mérföldkő a BYD számára, miután az idei évben a vállalat Portugáliából és Dániából is kapott már megrendeléséket elektromos buszok gyártására.

A Salgótarjánban most átadott elektromos busz tizenkét méter hosszú, 250 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, és 85 utas szállítására képes. A jármű januártól jár majd a város útjain. A busz ünnepélyes átadóján részt vett Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár, valamint Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is.

„A minisztérium új buszstratégiájának – amely éppen most van a kormány asztalán – egyik kiemelt célja az alacsonyabb életkorú járműállomány elérése, valamint a kisebb mértékű légszennyezés biztosítása, amely legegyszerűbben új, korszerű hajtásláncú járművek beszerzésével érhető el –mondta Pomázi Gyula. Az iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár hozzátette, az életszínvonal növeléséhez nagyban hozzájárulnak a gyors és biztonságos, kényelmes közlekedési rendszerek is, ezért a közösségi közlekedésben az egyik fő cél az utasok számának növelése, ami a még vonzóbb, kényelmesebb és környezetbarát szolgáltatások biztosításával érhető el.

Isbrand Ho, a BYD Europe vezérigazgatója elmondta, „Nagy örömünkre szolgál, hogy beléphettünk a magyar piacra, különösképpen Salgótarján városába. Ez lesz az első magyar város, amely használhatja megbízható, számos országban már bizonyított elektromos buszainkat. Továbbra is azon dolgozunk, hogy segítsük egy zöldebb Magyarország megteremtését, és a városok levegőminőségének javítását. Ennek nem csak mi, hanem gyermekeink és az utánuk következő generációk is élvezhetik majd a hasznait. Bizakodva állunk a sikeres együttműködések előtt”.

A BYD komáromi üzeme a magyarországi piac mellett többek közt Hollandiába, Svédországba is szállított már járműveket, jelenleg a brüsszeli repülőtérnek szerel össze buszokat, illetve az Egyesült Királyság számára is megkezdte az elektromos buszok vázainak gyártását. A kínai vállalat eddig tizenkét európai országban már 600 buszt adott el, megerősítve ezzel pozícióját Európa első számú elektromos busz szállítójaként.