NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Gebrüder Weiss tovább növekszik

A Gebrüder Weiss tovább növekszik

A Gebrüder Weiss az előző üzleti évben 3,01 milliárd euró nettó árbevételt ért el, amely 18 százalékkal haladja meg az előző évben elért eredményt (2021: 2,54 milliárd euró). A nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat tehát folytatja az elmúlt évek fejlődését.

„E kihívásokkal teli környezetben is sikerült követnünk stratégiai céljainkat. Erősítettük pozíciónkat a fő közép- és kelet-európai, amerikai és ázsiai piacokon, és további lépéseket tettünk a digitalizáció és a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség terén. Örömteli, hogy az eredmények azt mutatják, stabil alapokon felkészültünk a jövőre” – hangsúlyozta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. A vállalat növelte a saját tőke arányát is, amely meghaladja a 60 százalékot (2021: 57 százalék). A Gebrüder Weiss tehát a válság idején is erős tudott maradni, és biztonságos munkaadónak bizonyult.

A közúti szállítmányozási üzletág 1479 millió eurós forgalmat ért el 16 százalékos forgalomnövekedéssel (2021: 1 277 millió euró). A Gebrüder Weiss ezzel megőrizte piacvezető pozícióját: házhoz szállítási szegmensben közel 1,53 millió küldeményt szállított ki ausztriai és kelet-európai háztartások számára (2021: 1,58 millió küldemény). Jelentős gyarapodást könyvelhet el a légi és tengeri szállítmányozási terület, amely 1272 millió euróval és 24 százalékos forgalomnövekedéssel zárt (2021: 1 024 millió euró). A bővüléshez jelentősen hozzájárultak a hajózási és a légitársaságok megnövekedett fuvardíjai. A DPD Ausztria – amelynek a Gebrüder Weiss Paketdienst a társtulajdonosa – küldeményeinek mennyisége szinte változatlan maradt: tavaly 66 millió csomag került kiszállításra (2021: 66,5 millió).

Nemzetközi hálózat – Magyarország a fókuszban
A vállalat összesen 67 millió eurót fektetett be saját hálózata fejlesztésébe, valamint a nemzetközi telephelyek és szolgáltatások bővítésébe, Németországra, Magyarországra, Romániára és az Egyesült Államokra, valamint Törökországra és Grúziára összpontosítva, ez utóbbi kettőn keresztül a Közép-Ázsia és Kína felé bővítve összeköttetéseit.

Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. 2022-ben 12 százalékkal 34,1 milliárd forintra növelte forgalmát, 7,1 százalékkal bővítette munkavállalóinak létszámát, polgári és szegedi új telephelyeinek megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. Ezzel befejeződött a GW Kft. 6 egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése, amelyben Dunaharaszti és Győr mellett a magyar kft. Zalaegerszegen, Pécsett, továbbá az új telephelyek megnyitása után immár országosan biztosítja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját. Vecsésen, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson változatlan a kiszolgálás. A magyar leányvállalat az elmúlt évben 1,5 millió küldeményt továbbított. A társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházás kivitelezését kezdte meg Dunaharasztiban.

Továbbra is a középpontban a digitalizáció és a fenntarthatóság
A Gebrüder Weiss 2022-ben is következetesen folytatta operatív és a digitális kompetenciája kombinációjából felépülő „Best of Both Worlds” elnevezésű digitalizációs stratégiáját, amelynek részeként világszerte további országokban bevezette a myGW digitális ügyfélportált. A portál valós idejű információkat nyújt az ügyfeleknek áruforgalmukról, biztosítva a maximális átláthatóságot a teljes ellátási lánc mentén. „Célunk, hogy a legjobb megoldásokat kínáljuk ügyfeleinknek, és mindeközben a lehető legkisebbre csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük logisztikai létesítményeinket, digitális eszközeinket, továbbá munkatársaink képzésébe és a környezetbarát szállítási lehetőségekbe ruházunk be” – világított rá Wolfram Senger-Weiss.

A Gebrüder Weiss 2022-ben közzétett fenntarthatósági jelentésében dokumentálta, hogy egyértelműen elkötelezett a fenntarthatósági célok mellett, és hozzá kíván járulni a globális klímavédelemhez. 2030-ig el kívánja érni saját logisztikai létesítményeinek klímasemleges üzemeltetését, ennek érdekében tavaly négy új fotovoltaikus rendszert telepített németországi, ausztriai és svájci telephelyein. Az immár összesen 22 ilyen rendszer működtetésével évente 1110 tonna CO2-t takarít meg. A tervek szerint a rendszerek további kiépítése 2023-ban ezekben az országokban és Kelet-Európában is folytatódik.

Saját hidrogénüzemű teherautójának sikeres távolsági tesztútjai után a Gebrüder Weiss folytatja beruházásait a technológiába, melynek keretében 2023-ban 5 új H2-teherautó beszerzését tervezi Németországban. A vállalat a tervek szerint Ausztriában, Magyarországon és Kelet-Európában is tovább növeli a városi áruszállításra használt elektromos járművek számát.

A Gebrüder Weiss arra számít, hogy a logisztikai üzletág 2023-ban visszatér a normál kerékvágásba. A küldemények száma jelenleg enyhén csökken, a légi és tengeri szállítmányozási tarifák megközelítőleg a 2019-es szintre estek vissza. Ebben a tekintetben a forgalomban is csökkenő tendencia várható. Wolfram Senger-Weiss kijelentette: „A világjárvány során bebizonyosodott, mennyire hatékony a logisztika, és milyen gyorsan tud reagálni a változó körülményekre. A Gebrüder Weiss meg tudta szilárdítani biztos pénzügyi hátterét, és képes volt az innovációra; mivel közel vagyunk ügyfeleinkhez, igényeik alapján hozzuk létre a digitális szolgáltatásokat. Természetesen körültekintően és aggodalommal tekintünk az ukrajnai háborúra, az aktuális gazdasági előrejelzésekre és a magas inflációra. Az általános geopolitikai helyzet további nehézségeket okozhat, ám erős vállalatként mindezek ellenére bizakodóak maradunk.”