Európában elsőként az EWG használja a Wascosa új tehervagonjait

Európában elsőként az EWG használja a Wascosa új tehervagonjait

A Wascosa green freight car®, azaz környezetbarát, zöld termékek szállításához használható vagonjaival bővíti teherszállító flottáját a fényeslitkei East-West Gate (EWG) terminál. Európa egyik vezető lízingcégétől, a Wascosától vesz hosszú távra bérbe 60-60 új gabonaszállító és tartályvagont, amelyet kifejezetten az EWG igénye alapján gyártanak. A régebbi típusúaknál könnyebb kocsik gazdaságosabb szállítást tesznek lehetővé. Az EWG kizárólag mezőgazdasági termékek fuvarozására használja a vagonokat, elsősorban ukrán gabona és nyersétolaj szállítására Dél- és Nyugat-Európába.

Átadta az első 30 gabonaszállító vagont Európa egyik legnagyobb, tehervagonok lízingelésével és menedzselésével foglalkozó vállalata, a svájci Wascosa az East-West Gate-nek a fényeslitkei terminálon. Az EWG összesen 120 új vagont rendelt, 60-at gabona, másik 60-at pedig nyersétolaj szállítására, és további vagonok szállításáról is tárgyalnak. A green freight car® teherkocsikkal kizárólag környezetbarát termék szállítható, fosszilis áru nem.

Az EWG által üzemeltetett gabonaszállító vagonok térfogata 95 köbméter, önsúlyuk 20 tonna. A régebbi típusú kocsiknál könnyebbek, ezért több árut, mintegy 69–70 tonnát tudnak szállítani, így olcsóbb velük a fuvarozás, mivel a fuvardíjakat jellemzően nem súlyra, hanem vonatszerelvényenként határozzák meg. A vagonok Európában mindenütt tudnak közlekedni, ahol a vasúthálózat normál nyomtávú.

„A Wascosa évtizedek óta aktívan fejleszti partnereivel a vasúti teherszállítás innovatív megoldásait, hogy hozzájáruljon a fuvarozás egyre hatékonyabb és környezetbarátabb működéséhez. Büszkék vagyunk új, green freight car® tehervagonjainkra, amelyek első példányait most átadtuk az East-West Gate-nek” – mondta Christian Theis, a Wascosa kereskedelmi igazgatója.

„Az East-West Gate Európa legmodernebb szárazföldi terminálja. Élen járunk az innovációk alkalmazásában, küldetésünkkel, az áruszállítás vasútra terelésével pedig hozzájárulunk a klímavédelemhez. A Wascosa tehervagonjaival gazdaságosabb fuvarozást tudunk kínálni a partnereinknek” – hangsúlyozta Tálosi János, az East-West Gate vezérigazgatója.