Jó évet zárt a K+N

A Kühne+Nagel üzleti eredménye 2023-ban normalizálódott a 2021-es és 2022-es speciális gazdasági helyzetet követően. A költségbázisukat a IV. negyedévben a szerkezetátalakítási intézkedések fokozásával igazították a piaci viszonyokhoz. Ezzel egyidejűleg piaci részesedést növeltek a tengeri logisztikai üzletágban, különösen a kkv-szegmensben. Két fontos akvizíciót írtak alá a dél-afrikai Morgan Cargóval és a kanadai Farrow vámügynökkel.

A tengeri divízió 4,3 millió TEU-t kezelt. Az összességében hanyatló piacon az üzletág volumennövekedést ért el az év második felében, a piaci részesedés többek között az ázsiai-európai és a csendes-óceáni útvonalakon bővült. A vállalat tavaly csaknem 2 millió tonna légi szállítmányt továbbított. Különösen jól teljesített az e-kereskedelem és a romlandó áruk szegmense.

A közúti üzletág csaknem 23 millió fuvarfeladatot bonyolított az elmúlt évben. A 2023 első felében tapasztalt stabil üzleti teljesítményt követően az év második felében csökkent a szállítási volumen iránti kereslet. A szerződéses logisztika terén viszont rekorderedményt könyvelhetett el a társaság. Az e-kereskedelemre és az egészségügyi logisztikára való összpontosítás átlagon felüli növekedést hozott, és pozitív hatással volt az összteljesítményre.