Drónokból álló „autópályával” szorítanák vissza a közúti áruszállítást az Egyesült Királyságban

265 kilométeres drónfolyosót alakítana ki brit városok felett az Altitude Angel nevű cég, mellyel a fuvarozó járműveket váltanák ki.

Már készülnek a tervei egy drón autópályának, mellyel a teherautók számát csökkentenék az utakon. A BT nevű brit telekommunikációs vállalat nemrég bejelentette, hogy 5 millió fontot (körülbelül 2,2 milliárd forintot) fektet egy olyan vállalatba, mely technológiája lehetővé tenné a drónnal történő kiszállításokat nagyobb távolságokra is, olvasható a hvg.hu-n.

Az Altitude Angel nevű cég egy olyan Project Skyway névre keresztelt rendszeren dolgozik, ami egy 265 kilométeres drónfolyosót hozna létre számos brit város, Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry és Rugby felett. A projekt távlati célja, hogy összekössenek településeket, valamint hogy létrehozzanak szállítmányozási és csomagkiszállítási csomópontokat szerte az országban, drónok hálózatát használva. A technológia lehetővé teszi majd különböző drónok – vagy éppen személyzettel rendelkező repülők – számára, hogy az egymással történő ütközés veszélye nélkül használják ugyanazt a légteret.

Az egyik felhasználási terület a levegőben történő áruszállítás – a közúti helyett. A technológia két éven belül lehet majd használható, de még hatósági jóváhagyásokra is szükség van.