Az Alstom 25 nagysebességű vonatot szállít Svédországnak

Az Alstom 25 nagysebességű vonatot szállít Svédországnak

Az Alstom történelmi jelentőségű megállapodást kötött az SJ svéd állami vasúttársasággal. A megállapodás 25 nagysebességű Zefiro Express villanymeghajtású szerelvény, valamint további 15 opciósan lehívható vonat szállításáról szól.

A 25 vonat megendelésére vonatkozó szerződés értéke körülbelül 650 millió euró. Az akár 250 km/órás sebességre képes új vonatok Svédország valaha volt leggyorsabb vonatai lesznek. Az első jármű átadása 2026-ban várható.

„Az Alstom büszke arra, hogy leszállíthatja ezeket a nagysebességű vonatokat a svéd állami vasúttársaságnak. Ez egy olyan történelmi megállapodás, amely hatására megváltozik Svédországban az utazási élmény. A klímaváltozás ellensúlyozására a vasúti közlekedés lehet a légi közlekedés legfőbb kihívója. Kényelmes, kellemes és most már nagyon gyors is. Ez a tendencia a világ minden táján tapasztalható, és az Alstom ezen a területen vezető szerepet tölt be számos, a világ különböző tájain kivitelezett vasúti projektjei során szerzett tapasztalataival. Köszönjük a svéd vasúttársaságnak a belénk vetett bizalmat” – mondta Rob Whyte, az Alstom Nordics vezérigazgatója.

Svéd körülményekre tervezve

A Zefiro Express vonatokat úgy tervezték, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is megállják a helyüket, akkor is, ha a hőmérséklet -40 fok alatt van. A legkorszerűbb technológia biztosítja, hogy az utasok zavartalanul és biztonságosan utazzanak. Az alacsonypadlós szerelvények megkönnyítik a ki- és beszállást és a kocsikon belüli közlekedést.

A korszerű Zefiro Express szerelvényeken 363 ülőhely van, a maximális kényelem érdekében a vonatok ergonomikus kialakításúak, prémium ülésekkel és világítással rendelkeznek.

A kocsiszélességet, a villamos berendezéseket és a jelzőrendszereket úgy fejlesztették ki, hogy a vonatok Svédországban és Dániában is közlekedhessenek, de Norvégiában is forgalmi engedélyt kapnak.

Nagysebességű vonatokban vezet

A Zefiro Express az Alstom nagy- és nagyon nagy sebességű Avelia vasúti platformjához tartozik, melyek sebessége 200 és 350 km/óra közé esik, és e tekintetben a legszélesebb kínálat a piacon. Konfigurációk és architektúrák széles választéka áll rendelkezésre, hogy a legjobban illeszkedjenek az ügyfelek igényeihez. Emeletes vagy egyszintes szerelvények, koncentrált vagy elosztott vonóerő, csuklós vagy nem csuklós architektúra közül lehet választani, de olyan opciók is vannak, mint a billenthetőség.

Az Alstom a svédországi vasúti piac legjelentősebb beszállítója, több mint 1000 vonatot szállított a svéd vasúttársaságnak. Az Alstom több nagy helyi karbantartási szerződéssel is rendelkezik: karbantartást végez 19 telephelyen, köztük a nehéziparra specializálódott motalai és a västeråsi telephelyen. Szintén az Alstom irányítja az ERTMS svédországi bevezetését mind a szerelvényeken, mind a vasúti pálya mellett, ezenkívül a Svéd Közlekedési Hivatal szabványosított nemzeti forgalmi rendszerének szállítója.

Az Alstom több mint 40 év gyakorlattal rendelkezik a nagysebességű vonatok tervezése és gyártása terén. Partnereivel együtt több mint 2900 nagysebességű vonatot értékesített 25 országban. Billenőmechanikájuknak köszönhetően az Alstom vonatai akár 30 százalékkal is lerövidíthetik az utazási időt azáltal, hogy nagyobb kanyarsebességre képesek. Az új Avelia Horizon vonatok üzemeltetése a karbantartásbarát tervezés, a távdiagnosztika és a prediktív karbantartás miatt 30 százalékkal olcsóbb, az aerodinamikai és hajtáshatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően pedig 20 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak 20 százalékkal nagyobb utastér mellett, így az egy ülésre eső „teljes birtoklási költség” ezeknél a legalacsonyabb. A nagyon nagy sebességű Avelia 2007 áprilisában került be a Guinness Rekordok Könyvébe 574,8 km/órás sebességével.

Az Alstom a fenntartható mobilitási megoldások úttörője, összhangban azzal a törekvésével, hogy elősegítse a globális átállást az alacsony karbonlábnyomú közlekedési rendszerekre. Ezen újítások közé tartozik a híres Coradia iLint, a világ első hidrogénüzemű személyvonata, amelyet az Alstom a svédországi Östersundban mutatott be 2021. augusztus 24-én. A Coradia iLint hidrogén-üzemanyagcellás szerelvény hidrogénből állít elő energiát, miközben csak vizet bocsát ki.