Nincs ok a pánikvásárlásra, van elegendő AdBlue

Európa-szerte akadozott az elmúlt napokban az AdBlue-adalék-kereskedelem, több üzemanyagkút kifogyott a készletekből, máshol korlátozni kellett a vásárolható mennyiséget, hogy minden vásárlót ki tudjanak szolgálni. A jelenség kirobbantója a gyors és váratlan áremelkedés volt, amely azonban nem termékhiányból, hanem a gázár emelkedéséből adódott, áll az MKFE közleményében.

Az érdekképviselet információja szerint a MOL továbbra is képes kiszolgálni minden vevőigényt AdBlue-adalékból, a gyártás stabil, a termelést a műtrágyagyártás folyamatai sem befolyásolják, ugyanis AdBlue-adalékot önállóan is képes előállítani a társaság. A készlethiányt tehát nem a gyártás leállása, hanem a hirtelen jelentkező „pánikvásárlás” okozta itthon és Európa más országaiban is. A jelenség a néhány héttel ezelőtti Nagy-Britanniában tapasztalt üzemanyag-felvásárlási lázhoz, vagy a koronavírus-járvány kezdetén történt vécépapír-felvásárláshoz hasonlítható.
A következő 1–2 hétben a helyzet normalizálódhat, ez annál gyorsabban történik meg, minél előbb állnak le a készletfelhalmozással azok a cégek, amelyek készlethiánytól tartottak. Mivel a termelés stabil, csak a szokásos mennyiségek beszerzése indokolt az adalékból.

Az adalék árának megugrása ugyanakkor tartós lehet, mert azt elsősorban a gáz ára határozza meg. A következő 3–6 hónapban várhatóan marad a jelenlegi magas árszint, a csökkenés feltétele, hogy az orosz gáz ismét nagyobb mennyiségben érkezzen Európába.