„A raktározási folyamatainkat is erősítjük a jövőben” – interjú Krunity Milánnal, a Dreher Sörgyárak logisztikai vezetőjével

„A raktározási folyamatainkat is erősítjük a jövőben” – interjú Krunity Milánnal, a Dreher Sörgyárak logisztikai vezetőjével

Cégcsoportszintű raktározási kézikönyv, a bővített dobozgyártási kapacitáshoz kapcsolódó csomagoló- és alapanyag-raktári beruházások, a teljes targoncapark cseréje, megújuló villamos energia használata a jövő évtől – ezek a megvalósult, illetve előkészítés alatt álló projektek egyszerre erősítik és teszik hatékonyabbá a Dreher Sörgyárak logisztikai folyamatait, és szolgálják a társaság fenntartható működését.

– A korábbi interjúnkban említette, hogy zajlik a társaság raktárbővítési projektjének az előkészítése. Hol tart a beruházás?

– Az elmúlt évben megtervezett raktárépítést átütemeztük, hogy a stratégiailag fontos fejlesztési területekre tudjunk fókuszálni. Tettük ezt azért is, mert a piacon közép- és hosszú távon elérhető szabad raktári kapacitások találhatók, amelyekre vonatkozóan az ország logisztikai szerepvállalásának köszönhetően további bővítésekre számítunk. Persze ezen beruházások jelentős hányada a built to suit irányba tolódik majd el, de ettől függetlenül úgy érezzük, hogy a hagyományos raktározási szolgáltatásokban is vannak még lehetőségek.

– Milyen további, a cég logisztikai folyamatait érintő fejleményt emelne ki az elmúlt időszakból?

– Mind lokálisan, mind pedig globálisan folyamatosan vizsgáljuk a raktározási és fuvarozási technológiákat, és rendszeres (online) belső fórumokon osztjuk meg a tapasztalatainkat egymással. Például 2023 végére elkészült a teljes európai csapat és a központi logisztikai szakértői támogató terület közreműködésével a raktározási kézikönyv, amelyben a cégcsoport közép- és hosszú távú raktározási stratégiájára vonatkozó irányelveket állítottuk össze és fogadtuk el. Ezenfelül minden évben 2 alkalommal több napra összeülnek az egyes országok Dreher-leányvállalatainak logisztikáért felelős vezetői – mindig más országban –, és a tudásmegosztás mellett tanulmányi kirándulásokat is szervezünk hasonló szektorban működő társaságokhoz. Ha a Dreher logisztikájában történt változásokra gondolok, akkor meg tudom említeni a tavalyi év során bővített dobozgyártási kapacitásunkhoz kapcsolódó csomagoló- és alapanyag-raktári beruházásokat (ld. keretben. A szerk.). Ezekre nemcsak azért volt szükség, mert megduplázódott a dobozostermék-gyártáshoz tartozó segédanyagok készletnagysága, hanem egy, az új működési struktúrát jobban támogató és a kollégák számára kényelmesebb munkakörnyezetet szerettünk volna teremteni.

– A fenntarthatósági szempontokat mennyire veszik figyelembe a működésük során?

– Kiemelt figyelmet fordítunk a karbonlábnyomunk csökkentésére. Ennek keretében tavaly, az Asahi cégcsoport 2030-as környezetvédelmi vállalása mentén, sikeresen lecseréltük a teljes targoncaflottát. Ma már a Dreher komplett targoncaparkja – nemcsak a logisztikában, de az egyéb területeken dolgozó gépeket is beleértve – korszerű, lítiumion-akkumulátoros anyagmozgató gépekből áll, ezáltal mérsékelni tudjuk a Dreher Sörgyárak szén-dioxid-kibocsátási értékeit. A szóban forgó targoncákat elláttuk továbbá mesterséges intelligenciával vezérelt okos kamerarendszerrel, amelyek direkt összeköttetésben állnak az eszközök hajtásláncával. Ez a megoldás az anyagmozgató gép működési hatósugarába kerülő személyek érzékelése esetén azonnal az előre meghatározott 4 km/h-ra csökkenti a gép sebességét, megteremtve ezzel az ilyen esetekben szükséges munkabiztonsági feltételeket. Büszkék vagyunk arra, hogy a vállalatunk (Asahi Europe & International, AEI) európai régiójában elsőként mi szereztük be ezeket a targoncákat, illetve arra, hogy a teljes targoncaflotta megújuló energiával működik. Feltöltésükhöz külön hálózatot építettünk a gyár területén. Mindez szinte egyidőben történt azzal a bejelentéssel, miszerint az AEI regionális együttműködésének részeként 10 évre szóló, határokon átívelő virtuális energiakereskedelmi megállapodást (VPPA) írt alá a Dreher Sörgyárak és a független energiaszolgáltató Enery. Az Enery 2025 januárjától a Dreher Sörgyárak számára tanúsított megújuló villamos energiát fog szolgáltatni, a szerződésben rögzített, körülbelül 14 GWh éves mennyiség alapján.

– Dreher Antal 1854-ben, éppen 170 éve alapította a gyárat. Ez „elég” stabil alapnak tűnik ahhoz, hogy még nagyon hosszú távon szerepet játsszon a gyár a hazai sörgyártásban… 

– A beszélgetésünk elején szóba került a Drehert érintő Masterplan, amely a vállalat egészére extra feladatokat ró majd, így természetesen a logisztikára is. Mivel barnamezős beruházásról beszélünk, annak szinte minden fázisában – vagy közvetve, vagy közvetlenül – érintett lesz a gyári intralogisztika, csomagoló- és segédanyag-beszállítás, illetve a késztermék-kiszállítás. Tehát az idei szezont is már úgy kell megszervezni, hogy a vásárlóink ebből semmit se érzékeljenek. Ehhez pedig nemcsak nekünk, hanem a beszállító partnereinknek is ki kell picit mozdulniuk a komfortzónáikból, és adott esetben többször kell egyeztetnünk egymással, mint ezt megelőzően; de ezt is meg fogjuk tudni oldani. Mert egy nagyon stabil és elhivatott csapatban dolgozunk, és mindnyájan büszkék vagyunk rá, hogy a következő 170 évet most írjuk!

 

GYÁRTÓKAPACITÁS-BŐVÍTÉS

A korábbi energiahatékonysági beruházásai után 7 milliárd forintból fejleszti tovább a Dreher kőbányai gyárát az Asahi anyavállalata és regionális központja. Az új gyártócsarnok és modern labor kialakításával, valamint a mai kor egyik legmodernebb gyártósorának üzembe helyezésével 120 százalékkal növelik meg az alumíniumdobozos sörök előállítási kapacitását, lehetőséget teremtve ezzel akár az exportra is. A vállalat ezzel a fejlesztéssel is közelebb kerül a fenntarthatósági célszámaihoz a termékek fajlagos karbonlábnyomának vonatkozásában.

Az új alumíniumdobozos gyártósor megújuló forrásból származó csomagoló-alapanyag kezelésére és tisztán karton gyűjtőcsomagolás gyártására is képes lesz, teljesen elhagyva a műanyag csomagolást. A sor lehetővé teszi, hogy a Dreher tartani tudja az alkoholmentes portfóliójával kapcsolatos ambiciózus terveit. Az egység és a hozzá tartozó új minőségbiztosítási labor a legújabb technológia felhasználásával készült el, az esetleges hibajelenségeket a mérnökök valós időben, akár távoli eléréssel is észlelhetik és javíthatják majd.

A fejlesztést a vállalat EU-s vagy állami pénzügyi támogatás nélkül, önerőből, a magyar kormány döntése alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként valósította meg.

 

100 MILLIÁRDOS FEJLESZTÉSI PROGRAM

Hosszú távra biztosítja a Dreher Sörgyárak jövőjét az Asahi Group Holdings és az Asahi Europe & International összesen 100 milliárd forintos fejlesztéssorozata. A korábbi évek beruházásait kiegészítve a sörgyártás teljes folyamatát emeli új szintre a tavaly ősszel bejelentett többéves program, ami a kapacitás- és hatékonyságnövelés mellett a vállalat ambiciózus örökségépítési és fenntarthatósági céljait is szolgálja.

A 2017-es tulajdonos- és a magyarországi vezetőváltás új irányt hozott a sörgyár életébe. Az Asahi nemzetközi és európai stratégiájával összhangban megszületett a „Drehertől Dreherig” örökségépítési filozófia, amely – csakúgy, mint az 1948-as államosítás előtt – a premizálásra, valamint a hagyomány és a modernitás ötvözésére koncentrál a működés, termék- és vállalatikultúra-fejlesztés területén. Az ezt követő 6 év következetes építkező munkája a piaci pozíciók megerősödését, a munkavállalói jóllét és elégedettség növekedését, agilis vállalati működést és javuló jövedelmezőséget hozott, ezzel nyitva meg az utat a jövőbeni beruházások előtt.

 

Dékány Zsolt