AkkuLog

A Waberer’s Csoport átvette a 6000. Volvo FH típusú nyerges vontatóját

A Waberer’s Csoport átvette a 6000. Volvo FH típusú nyerges vontatóját

Átvette 6000. Volvo FH típusú tehergépjárművét a Waberer’s International, mely egybeesett a két vállalat 25 éves együttműködésének évfordulójával. Az eseményen szándéknyilatkozatban erősítették meg, hogy összehangolják jövőbeli stratégiáikat a fenntarthatósági megoldások terén. A most átadott kamion egy újabb elektromos modell, amely a Waberer’s és a Volvo Trucks fenntarthatóbb közúti áruszállítás iránti elkötelezettségét is kifejezi.

Átvette 6000. Volvo FH nyerges vontatóját a Waberer’s International, ezzel tovább erősödött a svéd tehergépjármű-gyártó világmárka és Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalatának együttműködése. Az átadott kamion egy elektromos Volvo FH modell, amellyel együtt immár két elektromos nyerges vontató, három elektromos teherautó és két gázüzemű Volvo tehergépjármű szerepel Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójának flottájában.

Negyed évszázados együttműködés

A jubileumi átadáson a Waberer’s Csoport és a Volvo Trucks együttműködésének 25 éves évfordulóját is ünnepelték, hiszen az első nagyobb volumenű eszközbeszerzés 1998-ban zajlott le a Waberer’s jogelődje (Hungarocamion) és a svéd gyártó között. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Waberer’s International és a Volvo Trucks szándéknyilatkozatban erősítették meg, hogy összehangolják jövőbeli stratégiáikat a fenntarthatósági megoldások terén, értékes tudást osztanak meg egymással, és közös kezdeményezéseket indítanak. A megállapodás alapján a Volvo Trucks 2025-ig 25 darab teljesen elektronikus kamiont szállít majd a Waberer’s-nek.

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt negyed évszázadban együtt fejlődtek a Volvóval, így együttműködésük több, mint hivatalos partnerség. Hozzátette: stratégiájukban a jövő és a zöld technológiák melletti elköteleződés, az elektromobilitás kulcsfontosságú, ezért hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek a Volvo Trucks-ra.

Roger Alm, a Volvo Csoport ügyvezető alelnöke és a Volvo Trucks elnöke hangsúlyozta: Kelet-Európában ez a legnagyobb elektromos kamionokhoz kapcsolódó üzletük, és megköszönte a Waberer’s vezetésének a sokéves együttműködést. Kiemelte, hogy az ilyen tartós és eredményes partnerségek alapja a közös célok, a kölcsönös tisztelet, a folyamatos innováció és jövőbe történő befektetés.

A Volvo Trucks ambiciózus célkitűzése szerint 2030-ra 50 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, így terveik szerint hét év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal készül. Hozzátették: a környezettudatos szemléletben a Waberer’s is partner, így a most átadott elektromos Volvo FH modellel is aktívan hozzájárultak a kitűzött célok megvalósulásához.

2021-ben a Waberer’s vette át Magyarországon a legelső sorozatban gyártott, tisztán elektromos tehergépjárművet, egy elektromos Volvo FL modellt. A középkategóriás teherautót azóta még két másik ugyanilyen kategóriájú modell követte egyéb alternatív hajtásláncú (gázüzemű) járművek mellett. 2023 februárjában ugyancsak a Waberer’s vette át az első magyarországi tisztán elektromos Volvo FH nyerges vontatót, a most átadott kamion pedig szintén egy elektromos meghajtású Volvo FH modell. A Waberer’s fenntarthatóság melletti elkötelezettségét mutatja, hogy önálló Green Division egységet állított fel a zöld igények kielégítésére, és így segíti ügyfeleit környezettudatos célkitűzéseik megvalósításában.

Az elektromos Volvo FH modell

A most átadott elektromos Volvo FH egy 4×2-es tengelyképlettel ellátott nyerges vontató, amelyen Globetrotter hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. Az akár 300 kilométeres hatótávért a hat akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag felel. A jármű hajtásláncát három villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanez mindössze két órát igényel. Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra tervezték, és ebből a célból használja majd a Waberer’s is.