Közlekedésbiztonsági családi napon dől el, ki Magyarország legjobb kamionsofőrje

Közlekedésbiztonsági családi napon dől el, ki Magyarország legjobb kamionsofőrje

Szeptember 23-án a drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján rendezik meg az 5 tengelyen – biztos kézzel! verseny döntőjét, ahol kiderül, ki 2023-ban az év legjobb hazai kamionsofőrje. Az eseménnyel egy időben közlekedésbiztonsági családi napot is szerveznek, ahol az érdeklődők egyebek mellett interaktív 3D-s anatómiai sátorban ismerkedhetnek meg a test működésével, borulásszimulátoron tekinthetik meg, hogy a fizika mely törvényei érvényesülnek, ha egy autó feldől, az egészségügyi szűrőkamionban pedig ingyenes prevenciós vizsgálatokon is át lehet esni.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny budapesti elődöntőjéből 10 jól képzett kamionos jutott a fináléba, ahol újból összemérik a tudásukat.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára elmondta, szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján a döntőbe jutott versenyzők elé állított feladatok a járművezetési képességet, a rakománybiztonságra vonatkozó tudást és a mindennapos fuvarfeladatok során adódó rendkívüli helyzetek kezelésével kapcsolatos ismereteket mérik fel. Mindhárom versenyrész időre megy, de elsősorban a szerzett pontszámok alapján derül majd ki, hogy kik lesznek az idei kiírás díjazottjai. A győztes nettó 1,5 millió forint pénznyereményben részesül és 500 ezer forint tárgynyereményt is átvehet. A második és harmadik helyen végző versenyzőnek pedig 300 ezer, illetve 200 ezer forint értékű tárgynyeremény lesz a jutalma.

A szervezők fontosnak érzik a közlekedésbiztonságra való nevelést már a legkisebb kortól kezdve, ezért a versennyel párhuzamosan megtartják a közlekedésbiztonsági családi napot, amely a Biztonság hetének záróeseménye is egyben. Dittel Gábor tájékoztatása szerint a cél a családok edukációja, tehát a gyerekek mellett a szülőknek is lehetőséget biztosítanak a tanulásra, hogy mindenki hazaérjen.

„A KRESZ-totótól kezdve a virtuális játékokon át a motoros és kutyás rendőrök bemutatójával bezárólag rengeteg programot szervezünk. A katasztrófavédelem a tűzzel ismerteti meg a legkisebb korosztályt, és felhívja a figyelmet a potenciális veszélyforrásokra interaktív formában, az ORFK pedig egy borulásszimulátorral is készül, mely élethűen adja vissza, milyen események zajlanak le, amikor egy autó valamilyen oknál fogva feldől” – sorolta a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A közlekedésbiztonsághoz kapcsolódva az egészségmegőrzés is kiemelt szerepet kap az eseményen. A helyszínre érkező egészségügyi szűrőkamionon ingyenes prevenciós vizsgálatokkal és egészségügyi tanácsadással várják az érdeklődőket a szakemberek, a legkisebbek pedig egy különleges 3D-s anatómiai sátorban ismerkedhetnek meg az emberi test működésével. A gyerekek emellett KRESZ-pályán gyakorolhatnak biciklivel és rollerrel, de lesz arcfestés, ugrálóvár, óriásmemória-játék, hennafestés, gyermektetoválás és ökotudatos kézműves program is.

Dittel Gábor elmondta, jótékonysági célt is szolgál a rendezvény, ugyanis ingyenes buszt biztosítanak az utazáshoz a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete tagjainak, a több gyermeket nevelő szülőknek, akiknek egyébként korlátozottan lenne lehetőségük részt venni egy ilyen eseményen.

Természetesen a családi napon végig élőben közvetítik az 5 tengelyen – biztos kézzel! verseny döntőjét. Szakmai kommentátorként egy korábbi háromszoros nyertes, örökös bajnok és egy meghívott régebbi rendszeres versenyző elemzi majd a pályán látottakat, a már végzett döntősök pedig szintén beszámolnak majd arról, hogyan élték meg a saját etapjukat, mit éreztek az adott feladat esetleges buktatójának.