A Waberer’s elektromos Volvóval erősített

A Waberer’s elektromos Volvóval erősített

A Waberer’s ünnepélyes sajtótájékoztató keretében vette át az ország legújabb környezetbarát tehergépjárművét, a lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású elektromos Volvo FH-t.

Ez újabb fontos mérföldkő a két vállalat történetében, hiszen nem csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Waberer’s és a Volvo Hungária Kft. régóta tartó együttműködésének egy újabb közös pontja a járműátadás, de fontos lépés a mindkét vállalat számára kiemelt jelentőséggel bíró tisztább és fenntarthatóbb közúti áruszállítás felé.

A Volvo Hungária 2021 szeptemberében adta át a Waberer’s-nek az ország első szériában gyártott és egyben a cégcsoport flottájának első elektromos tehergépjárművét, egy Volvo FL modellt. Ezt követte 2022 novemberében egy újabb elektromos Volvo FL típusú középkategóriás elektromos tehergépjármű átadása. A Waberer’s flottájában a most átadott, elektromos hajtáslánccal ellátott Volvo FH modell tehát már a harmadik a svéd gyártó tisztán elektromos termékei közül.

A 4×2-es tengelyképlettel ellátott nyerges vontatón Globetrotter XL extramagas hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. Az akár 300 kilométeres hatótávért a 6 akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag felel. A jármű hajtásláncát 3 villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanez mindössze 2 órát igényel. Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra tervezték – ebből a célból használja majd a Waberer’s is.

„Amikor másféle éve átvettük a régióban elsőként az első szériában gyártott elektromos Volvo tehergépjárművet, akkor vált igazán nyilvánvalóvá, hogy az elektromobilizáció a közúti fuvarozás része lett. Büszkék vagyunk rá, hogy a Waberer’s csoport élen jár nemcsak az új technológiák kipróbálásában, hanem ezeknek az alternatív járműveknek a napi operációba történő implementálásában is. Folyamatosan és tudatosan léptünk a fenntarthatóbb működés útjára, hogy nemcsak a saját, de ügyfeleink zöld célkitűzéseit is megvalósíthassuk. Ezen zöld igények maximális kielégítésére hoztuk létre a Waberer’s Green Division egységet, amelynek többek között az a feladata, hogy olyan új és már bevethető technológiákat kutasson fel, mint amit a Volvo ma bemutatott és átadott nekünk. Megtiszteltetés számunka, hogy az első elektromos Volvo FH vontató is a Waberer’s csoport alternatív meghajtású flottáját erősíti, ami immár 8 darabosra bővült” – mondta Erdélyi Barna, a Waberer’s International Nyrt. igazgatósági tagja.

„A Volvo Trucks elkötelezett a Párizsi Egyezmény környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítése iránt. Ennek megfelelően a vállalat azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Tehát az a célkitűzésünk, hogy mostantól 7 év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal guruljon le a gyártósorról. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a most átadott elektromos Volvo FH modellel is aktívan hozzájárultunk e cél megvalósulásához. Hiszünk abban, hogy alternatív hajtásláncú járműveinkkel mind közelebb kerülünk ahhoz, hogy szebb legyen a világ, amelyben élni fogunk. Büszkék vagyunk, hogy a Volvo minőséghez méltó módon elektromos járműveinket is teljeskörű, a hasznos üzemidőt támogató szolgáltatáscsomaggal értékesítjük” – jegyezte meg Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.