RCL – HU, VTG Rail Logistics Hellas: meghosszabbították az együttműködést

RCL – HU, VTG Rail Logistics Hellas: meghosszabbították az együttműködést

Vasút-logisztikai és környezetvédelmi szempontból egyaránt jelentős megállapodást írtak alá Bécsben július 1-jén a Rail Cargo Logistics – Hungaria (RCL – HU) és a VTG Rail Logistics Hellas vállalat vezetői, ezzel további három évvel hosszabbították meg a délkelet-európai (Balkán) régió egyeskocsi-forgalmára összpontosító korábbi együttműködésüket. A két cégcsoport topvezetőinek részvételére ad okot, hogy a felek más irányokban és forgalmakban is szeretnék az együttműködést kiépíteni.

A két vállalat között 2018-ban született először megállapodás, a kooperáció az elmúlt időszakban elsősorban az egyeskocsi-forgalom területén a Balkán irányába fejlődött dinamikusan. Ennek keretében az RCL – HU a VTG Rail Logistics Hellas-szal mint a projekt legnagyobb partnerével együttműködve a Rail Cargo Group TransFER Budapest–Balkans vonatprojektjében logisztikai többletszolgáltatásként az egyes kocsik gyűjtésével és rendezésével indít irányvonatokat Albánia, Bulgária, Görögország, Macedónia, Szerbia és Törökország állomásaira.

Az együttműködés jelentősen segíti a környezetkímélő vasúti közlekedés fenntartását Nyugat- és Észak-Európa, valamint Délkelet-Európa országai között. A két vállalat 2018–2020 között évente 9–10 ezer vasútikocsi-forgalommal, azaz naponta 50–55 kamionnal csökkenti a közutak terhelését és évente több ezer tonnával a káros anyagok kibocsátását.

A balkáni piacokra közlekedő irányvonatok a koronavírus-járvány idején hozzájárultak a dél-európai országok áruellátásának stabilitásához. A márciusi-áprilisi határzárak számos ország irányában blokkolták a közúti áruforgalmat. A Balkan-vonatprojekt szerelvényei ugyanakkor zavartalanul és a kamionforgalommal összevethető idő alatt juttatták célba a küldeményeket. A fuvarozás menetideje tovább csökkent, jelenleg Budapestről Görögországba 3, Törökországba legfeljebb 5 napig tart az út.

Az egészségügyi vészhelyzet megszűnésével megkezdődött a forgalom növekedése, egyúttal kedvező irányú lépések történtek a déli országokból az észak-európai piacok felé történő fuvarozás vasútra terelésében is.

Az aláírt megállapodás ezeknek az eredményeknek a megőrzését és a környezettudatos forgalom további fokozását teszi lehetővé a 2023. december 31-ig szóló időszakra.