Környezetbarát kőfuvarozás

Környezetbarát kőfuvarozás

A Rail Cargo Hungaria (RCH) az egyeskocsi-fuvarozási szolgáltatásával járul hozzá az ország különböző területein folyó vasútipályaágyazat-javításhoz. A munkálatokhoz szükséges zúzottkő továbbítását a vállalat a Verpelét állomáson létesített kőrakodóról a MÁV-val együttműködve végzi.

A vasúttársaság szerepet vállal abban is, hogy a Tarna-menti és a mátraaljai települések lakói mentesüljenek a kisnánai zúzottkő közúti fuvarozása által okozott zaj- és környezetterheléstől. A bányában kitermelt követ korábban ugyanis a falvak utcáin keresztül teherautók vitték a 21 kilométerre lévő Kál-Kápolna vasútállomásra. A kormányzati beruházással a bányától mindössze 5 kilométerre, Verpeléten létesült új vasúti kőátrakó kiszolgálását is az RCH látja el. Ezt a fontos vasútüzemi tevékenységet a vállalat saját 2068-as mozdonyával és MÁV-os tolatószemélyzettel zökkenőmentesen teljesíti.

A közúti szállítást kiváltó vasúti megoldás első rakományai márciusban indultak Kiskunfélegyháza térségébe, majd a fuvarozás folytatódik Felsőzsolca, Szerencs, Kazincbarcika, Füzesabony és Baja állomások pályarekonstrukciós munkálataihoz egészen június elejéig.