Zöldebb jövő felé tartó vonaton

Zöldebb jövő felé tartó vonaton

A cargo-partner folyamatosan fejleszti tevékenységét, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. A vállalat törekvései az EcoVadis értékelésén elért pontszámán és a HHLA/METRANS Pure projektben való szerepvállalásán is megmutatkozik.

A 2007-ben alapított EcoVadis a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb vállalatifenntarthatóság-minősítője. Hálózatuk több mint 125 ezer értékelt vállalatot foglal magában világszerte. Az értékelés 21 témát ölel fel 4 fő csoportban: környezeti, emberi és munkajogi, etikai és fenntarthatósági, valamint beszerzési szempontokat.

A cargo-partner 2022-ben elért 44 pontos eredménye 58 pontra emelkedett tavaly az EcoVadis értékelésén. A logisztikai szolgáltató előrelépést tett minden értékelt területen, és elnyerte a Committed kitűzőt, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a fenntarthatóság és a felelős üzleti gyakorlatok iránt.

A cargo-partner Kft. 2023 I. negyedévében csatlakozott a HHLA/METRANS Pure projekthez, amelynek keretében lehetővé teszi ügyfeleinek a tengeri konténerek szén-dioxid-kibocsátás nélküli átrakodását és szállítását a főbb európai kikötőkből (Hamburg, Bremerhaven, Koper, Duisburg, Inđija, Gdansk, Wilhelmshaven, Rotterdam, Trieszt és Rijeka). A cargo-partner magyarországi raktárába tavaly májusban érkezett meg az első elektromos teherautó, amit a cég azóta is extraszolgáltatásként kínál ügyfeleinek.

A cargo-partner külföldi irodái is felszálltak a zöldebb jövő felé tartó vonatra, és a negatív környezeti hatások megelőzése mellett kötelezték el magukat, legyen szó papírmentes irodák kialakításáról, a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal történő szállítások népszerűsítéséről, a ljubljanai logisztikai központ korszerűsítéséről nagyméretű fotovoltaikus rendszer telepítésével vagy a bécsi repülőtér közelében található raktárról, ami a szokványos fémszerkezet helyett teljes egészében fából épült.

Intermodális megoldások

A nemzetközi szállítmányozó új vasúti szállítási megoldásokkal bővítette szolgáltatási körét, amelyek nemcsak Kínával kötik össze Európát, hanem Ázsia számos egyéb országaival is.

2024 februárjában intermodális FLC-szállítmányt indított el Thaiföldről Szlovákiába egy elektronikai termékeket gyártó ügyfele részére. A szállítmány Thaiföldről közúton indult, és 6 nap alatt érkezett meg a kínai Csungkingba. Az ottani vámraktárban végzett kiviteli vámkezelés és CFS-töltés után vasúton szállították tovább Lengyelországba, a małaszewiczei állomásra, hogy a cargo-partner rövid időn belül leszállítsa ügyfelének a konténert.

A cég másik sikeres példája, amikor a rakomány – egy 915,2 kg tömegű, raklapra csomagolt kompresszor – a thaiföldi Bangkokból indult közúton, majd Laoszon és Vietnamon keresztül elérte a kínai határt Pinghsziangnál. A gyűjtőkonténer ezután vasúton jutott el Csungkingből a lengyelországi Małaszewiczébe.

A vállalat egyik figyelemre méltó megoldása a Tajvanról Sanghajba induló rendszeres tengeri gyűjtőkonténeres szolgáltatás, majd a Sanghajból Budapestre irányuló konszolidált vasúti szállítás. Számos neves európai elektronikai és gyártóvállalat használja rendszeresen ezt az egyszerűsített intermodális megoldást.