Digitalizáció mesterfokon

Digitalizáció mesterfokon

A vasúti és intermodális szállítmányozást informatikai megoldásokkal támogató Oltis Hungária számos idő- és költségkímélő megoldást kínál az iparágban működő vállalkozások számára. A 30 éves tapasztalattal rendelkező cégcsoport a magyar leányvállalatán keresztül 2014 óta van jelen a hazai piacon.

– Bár kiemelten foglalkozunk a vasúti közlekedés szoftverfejlesztésével, beleértve az infrastruktúrakezelést, az iparvágányi vagy vállalaton belüli közlekedést, valamint a konténerterminálok üzemeltetésének rendszerét, fontos megemlíteni, hogy a közúti közlekedés, valamint a fuvarszervezési és közúti áruszállítás, illetve a logisztikai és gyártást kiszolgáló raktárak üzemeltetői számára is fejlesztünk informatikai rendszereket – adott képet a cég profiljáról Pőcze Tímea, az Oltis Hungária értékesítési vezetője.

A társaság termékpalettájáról a konténerterminálok komplex irányítását támogató, Konti névre keresztelt komplex rendszerük egyszerű és átlátható felülete könnyű kezelhetőséget biztosít. Szoftverükkel automatizálható a megrendelések fogadása, a konkrét cégekhez kapcsolódó fuvarozói és megbízói árlisták kezelése. A konténerekről is számos információ (elhelyezkedés, aktuális állapot, kárnyilvántartás stb.) elérhető néhány kattintással. Emellett könnyen hozzáférhetők a különböző nyilvántartások, lehetőséget biztosít az úgynevezett Drag & Drop módszerű konténermozgás tervezésére, mindemellett a terminál tevékenységeinek folyamatos kiértékelése révén hozzájárul a döntések könnyebb meghozatalához.

– Legalább ennyire fontosak a kiegészítő funkciók és az egyedi, cégre szabott fejlesztések is – emelte ki az értékesítési vezető. – Mivel a vállalatok és ezáltal a munkafolyamataik is egyediek, vannak olyan funkciók, amelyekkel az irányítószoftverek alapvető lehetőségeit ki lehet egészíteni, és így egy összetettebb, átfogóbb rendszert kaphatunk. Ehhez viszont elengedhetetlen az a nálunk meglévő stabil fejlesztői háttér, ami biztosítja, hogy az új ügyféligényeknek eleget tudjunk tenni, valamint hogy a szoftverünk tényleg mindig a lehető legkorszerűbb legyen – tette hozzá a szakember.

A Konti rendszerhez tartozik egy teherautósofőr-applikáció is, amit tavaly mutattak be. Ennek révén a gépjárművezetők a konténerterminálra érkezve, a saját eszközeiket használva egy alkalmazáson keresztül megadhatják a felvett vagy lerakott konténerek adatait, amelyek aztán azonnal megjelennek az irányítási rendszerben is. – Az idei újdonság egy webes applikáció, a Kontiweb – folytatta Pőcze Tímea. – Mivel manapság fontos, hogy a konténerirányítási rendszer képes legyen interaktívan kommunikálni a terminál ügyfeleivel vagy speditőrvállalatokkal, ezért készítettük el ezt a kiegészítő funkciót. Előnye a terminál munkatársai számára, hogy nem kell a megrendeléseket rögzíteniük, mivel ezt automatikusan megtehetik akár az ügyfelek is. Emellett az applikáció egyszerű és gyors adatszolgáltatást biztosít, és megszünteti a megrendelővel való szükségtelen kommunikációt, mivel ezen a felületen minden kérdésre választ kaphatnak: az egész fuvarmegrendelés munkafolyamata kezelhető rajta, ráadásul minden adat azonnal átkerül az említett főrendszerbe, a Kontiba.

A terminál ügyfelei számára is megkönnyíti a munkát a webes kiegészítő applikáció, ők is belenyúlhatnak a rendszerbe: létrehozhatnak újabb fuvarmegbízásokat, szerkeszthetik vagy törölhetik a megrendelésüket, telefonálgatás és e-mail-váltás nélkül áttekintést kaphatnak az egyes megrendeléseik és szállításaik aktuális állapotáról, valamint módosítani tudják a terminálra érkező jármű rendszámát vagy a sofőr nevét, ezzel is tehermentesítve a terminál munkatársait.

– Egy terminál akkor tud korszerűen működni, ha megfelel a digitalizált világ elvárásainak – összegezte előadását az értékesítési vezető. – Ehhez pedig fejlesztésekre van szükség. Tudjuk, hogy ez nem egy egyszerű döntés, de ha olyan szoftverfejlesztő céget választanak, amely jó csapattal és stabil háttérrel rendelkezik, akkor megéri. Ügyfeleink tapasztalata és visszajelzései alapján mondhatom, hogy bár pénzügyi forrást és némi többletmunkát, projektmunkát igényel egy ilyen rendszer beiktatása, mindig meghozza a gyümölcsét – sőt, évek múlva túl is szárnyalja a kezdeti elképzeléseket – zárta bemutatóját az Oltis képviselője.