Közlekedésirányítás járványhelyzetben, megoldások és újdonságok

A közlekedési informatikai rendszerekkel foglalkozó OLTIS Csoport a közelmúltban olyan újdonságokat mutatott be, amelyek a jelen rendkívüli helyzetben megkönnyítik a vasúttársaságok közlekedésszervezési feladatait, azok távoli elvégzését, ellenőrzését. Olyan innovatív megoldásokat vezettek be, mint például az EVAL Mobile mozdonyvezető mobilalkalmazás vagy az LWP közlekedésirányítási rendszer TAF TSI adatkapcsolatai a magyar pályavasúttal.

A közelmúltban az EVAL-rendszert használó vasútvállalatok jelentős bővítési lehetőséget kaptak: elérhetővé vált számukra az EVAL Mobile, amely a mozdonyvezetőkkel való kapcsolatot teszi lehetővé. Az EVAL Mobile egy androidos mobilalkalmazás, amelyben a helyszíni személyzet rögzíti a pontos munkavégzést, amit a rendszer GPS-pozícióadatokkal lát el. Az így begyűjtött adatok elérhetőek a diszpécserek és a közlekedést irányító személyzet számára az EVAL-rendszerben, illetve az LWP webfelületén is. Ezek a rendszerek együtt lehetővé teszik az otthonról történő hatékony közlekedésirányítást és ellenőrzést.

A vasúttársaságok számára kifejlesztett LWP közlekedésirányítási rendszert sikerült Magyarországon is ellátni a TAF TSI adatkapcsolatokkal. Lehetőség nyílt menetvonal-igénylésre egyenesen az LWP-rendszerből, ami hatékony segítség a vonatok közlekedésének tervezése és lebonyolítása során. Nagy segítséget nyújt a felhasználó vasútvállalatoknak a közlekedési tényadatok fogadása mindkét pályavasúttól (MÁV, GYSEV), amely szintén TAF TSI adatkapcsolatokon zajlik. Egyúttal beiktatásra került a vonatösszetétel (TC) és készre jelentés (TR) közlése is. Ezek a funkciók segítik a vasúttársaságokat abban, hogy a jelen helyzetben a diszpécserek és a közlekedést szervező munkatársak home office-ban tudják végezni a feladataikat.

A SIMON nevű vasúti nyomkövető rendszer új típusú GPS-egységekkel lett ellátva, amelyek rendelkeznek Bluetooth 5.0, illetve 4G NarrowBand IoT adatkommunikációs modemekkel. A SIMON abban különbözik a hagyományos GPS-rendszerektől, hogy tartalmazza egész Európa vasútiinfrastruktúra-adatbázisát, ami lehetővé teszi, hogy a járműveken elhelyezett GPS-egységek csak bizonyos időközönként küldjenek pozícióadatokat, ezáltal jelentősen nő az alkalmazott akkumulátorok élettartama.

A vasúti szállítmányozást lebonyolító társaságok számára nagy segítséget tud nyújtani a FRED nevű vasúti információs adatbank is. Az alkalmazásnak köszönhetően a fuvarszervezők számára elérhetővé válnak a szükséges adatok a közlekedés megtervezéséhez, legyen szó nemzetközi vasúti távolságokról, állomásokról, többnyelvű árujegyzékekről, kocsitípusokról vagy akár a nemzeti vasútvállalatok díjtételeiről is. Ha pedig szállítási dokumentumokat (CIM, SMGS, nemzeti fuvarlevelek, kocsijegyzékek) szeretnénk elkészíteni, akkor a DOCUMENTS+ lehet egy hasznos alkalmazás a számunkra.

A felsorolt újdonságok, mint az EVAL Mobile és az LWP pályavasúti adatkapcsolatai, illetve a már jól ismert hatékony alkalmazások, mint a FRED és a DOCUMENTS+, jelentősen hozzá tudnak járulni a vállalati hatékonyság növeléséhez. Elősegítik az otthoni munkavégzést, amire a jelenlegi járványhelyzetben szinte minden vállalatnál szükség van. Lehetőséget adnak a vállalatvezetés számára központilag ellenőrizni a munkavállalók tevékenységeit, illetve elősegítik a hatékony adatgyűjtést az olyan feladatok számára, mint például a bérszámfejtési alapok vagy a hatóságok számára szükséges vonatok közlekedésének kiértékelése.