Digitálisan a tűzvédelem is egyszerűbb

Digitálisan a tűzvédelem is egyszerűbb

Az élet megannyi területét megkönnyítették már a digitális megoldások. A tűzvédelem kapcsán Fekete Attila, a fiREG Kft. alapítója és üzemeltetési vezetője újabb lehetőséget kínált a Digitalizáció 2023 konferencián. A költséghatékonyság és átláthatóság jegyében készült felhőalapú megoldás számos tehertől és kockázattól mentesíti használóit. A szoftver különösen hasznos a nagy kiterjedésű és/vagy földrajzilag távol lévő épületek, gyárak, raktárak átlátható üzemeltetéséhez.

A tűz elleni védekezés a hatályos jogszabály szerint minden vállalatnak, intézménynek kötelező. Fel kell szerelni a raktárakat, járműveket, irodákat tűzvédelmi berendezésekkel, és ezekről dokumentációt is kell vezetni, ami a hagyományos módon sok papírmunkával és számos hibalehetőséggel jár. – Ezért jött az ötlet 2017-ben Horváth Gábor tűzvédelmi mérnök kollégámtól, hogy olyan forradalmi digitális megoldást készítsünk, ami papírmentesíti és átláthatóbbá teszi ezt a területet – beszél a kezdetekről a mérnök-informatikus végzettségű Fekete Attila.

– Ez nem tűnt nehéz vállalásnak, de a munkánk során kiderült, hogy mégsem olyan egyszerű. Azt tudtuk, hogy a tűzvédelem összetett dolog, ezért senki sem szeret vele foglalkozni. A fejlesztéseket ezért az igényekhez igazítva kezdtük. Sokan mondták, hogy attól tartanak, nem tudják követni a jogszabályi változásokat. Különféle dátumokat kell megjegyezni, szólni kell a karbantartónak, a portásnak, hogy menjen körbe, és csinálja meg, amiket kell. Nehézséget okozott az is, hogy különböző formátumú dokumentumokat használnak az egyes tűzvédelmi karbantartó cégek. Ezek alapján megtudtuk, hogy több telephely esetén borítékolható a káosz, hiszen attól még, hogy a szerveren elérhető egy dokumentum az üzemeltetői ellenőrzés elvégzéséről, az nem jelenti, hogy ez tényleg meg is történt, és minden rendben van. Ebből adódóan téves riasztások fordulhatnak elő, vagy ami még kellemetlenebb, egy káreseménynél nem működik valamilyen berendezés, mert nem tartották karban. És akkor arról még nem is esett szó, hogy ha a hatósági ellenőrzésnél derülnek ki ezek a hiányosságok, a büntetés is borítékolható.

A fentiek nyomán egyértelműnek tűnik, hogy az Excel-fájlokban és/vagy papíron vezetett ellenőrzési naplók elavult és a fenntarthatóság szempontjából is aggályos megoldásnak számítanak, amire az egyre népszerűbb ESG (az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése, és egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét) miatt is érdemes odafigyelni.

Így tehát egyértelmű létjogosultsága van egy olyan digitális megoldásnak, amelynek segítségével a legtöbb hiba-lehetőség kiküszöbölhető. 2020 januárja óta pedig ennek a jogszabályi hátterét is rendezték. – Abban a megtisztelő helyzetben voltunk – amiben persze sok munkánk volt –, hogy a TSzVSz – Magyar Tűzvédelmi Szövetség megbízottjaként dolgozhattunk abban a munkacsoportban, amely megalkotta e terület digitális rendszerének a jogszabályi kereteit – jegyezte meg a fiREG üzemeltetési vezetője. – Ebben az elektronikusan vezetett tűzvédelmi napló fogalma és előírásai is definiálásra kerültek, és egyfajta egységesítés is megvalósult. Az összes tűzvédelmi berendezés, ami egy gyárban, üzemben, raktárban, irodában van, vezethető digitálisan, tehát egy az egyben át lehet térni a papírról az elektronikus megoldásra. És ezt a hatóságok és a tűzvédelmi karbantartó cégek is elfogadják, sőt egyre kevesebben vannak, akik erről még nem tudnak, mert már 3 éve hatályos jogszabályról beszélhetünk.

A szoftver rendelkezik az adatbiztonság kapcsán ISO 27-2001-es minősítéssel, ez is segített abban, hogy olyan nagyvállalatok, mint az Unilever, a Velux vagy a Westend is bizalmat szavazott neki. A fiREG ügyfeleink száma folyamatosan növekszik, ahogy a üzemeltetési naplóinak száma is: 2019-ben 18 ezer, tavaly már több mint 160 ezer készült a szoftverével.

Egyszerű megoldásról van szó, amely bárki számára elérhető. A fiREG által biztosított QR-kódot kell elhelyezni a tűzvédelmi eszközökre. Ennek beolvasásakor megjelennek a szükséges adatok, határidők, de mindenki csak annyit lát, amennyihez jogosultsága van; az eszköz karbantartója például biztosan sokkal több adatot, mint egy ellen-őrzéssel megbízott személy. A fiREG felhőalapú rendszer, mindenki ugyanazt használja, nem letelepített, példányosított megoldás. Folyamatosak a fejlesztések, és a cég szerződésben garantálja, hogy a rendszert megfelelően alkalmazva az ügyfelek megfelelnek majd az aktuális jogszabályi elvárásoknak. Így nem kell dátumokat figyelnie az EHS-vezetőnek, hanem automatikusan megkapja az értesítést időben, ha valamilyen határidő közeleg.

– Nem titkolt célunk, hogy a szoftverünk iparági sztenderd legyen, ezért mindenki számára könnyen elérhetővé tettük, és tesszük ezután is – emelte ki Fekete Attila. – 2000 eszköz esetén 1–2 millió forint takarítható meg éves szinten (ekkora eszközigény esetében 250 euró+áfa/hó a licencdíj). Elmondhatom, hogy az elmúlt 6 évben a szoftverünket használó több mint 100 cég közül még egy sem adta vissza a licencjogot; azt gondolom, ez minden reklámnál beszédesebb – tette hozzá az előadó.