NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Folytatódik a MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programja

Folytatódik a MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programja

Kétszáz korszerű, környezetkímélő és magyar gyártású Credo Econell 12 típusú szóló autóbusz érkezik 2023-ban a Volánbuszhoz, az erről szóló keretmegállapodást Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója és dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója írta alá. A járművek több ütemben érkeznek a társasághoz, várhatóan év végéig, tovább javítva a szolgáltatás színvonalát.

A tavaly decemberben megjelent közbeszerzési kiírás eredményes lezárásának köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, két tengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállít a Volánbusznak. A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból mintegy 800 darab állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, legutóbb, 2022 őszén 100 darab Credobus Inovell 12 fiatalította a flottát. A mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos állományban meghaladja a 40 százalékot.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.