Papírmentes irodai környezet kialakítása a cél

Papírmentes irodai környezet kialakítása a cél

A cargo-partner átfogó ESG stratégiájának célja, hogy az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett felgyorsítsa a környezetbarát szállítási és logisztikai technológiákra való átállást. A szállítmányozócég már eddig is komoly lépéseket tett, hogy irodáinak papírfelhasználását világszerte csökkentse. A természeti erőforrásokkal ellentétben a digitalizációnak nincsenek korlátai. Pontosan emiatt, a cargo-partner számos üzleti folyamatot alakított át és digitalizált, hogy mérsékelni tudja erőforrás-felhasználását és növelni hatékonyságát.

Bár az iparágban továbbra is a papíralapú dokumentumokat használják, az elektronikus légi fuvarlevéllel (eAWB) jelentősen csökkenthető a papírfogyasztás. A logisztikai szállítmányozó 2015-ben kezdett átállni az eAWB-k folyamatos használatára. Az IATA által világszerte közzétett riport szerint a cargo-partner 12 hónap alatt 26 százalékkal tudta növelni az eAWB részesedését az Ázsiából, valamint 13 százalékkal az Európából érkező szállítmányok esetében.

Számos országban csökkentette a papírfelhasználását a vámkezelési és számlázási folyamatok digitalizálásával, valamint az elektronikus kiszállításrendelésekre (angol rövidítés: eDO) és szállításigazolásokra (angol rövidítés: ePOD) való áttéréssel. A cargo-partner magyarországi irodája 2018 óta 80 százalékkal csökkentette az irodai nyomtatók használatát a tengeri és 34 százalékkal a légi osztályain. Szingapúrban az elmúlt három évben 30 százalékkal csökkentette papírfelhasználását, míg a vietnami szervezet ugyanezen időszakban 15 százalékos csökkenést ért el. Thaiföldön az elmúlt évben 25 százalékos volt a csökkenés.

Néhány újabb cargo-partner iroda már az első naptól kezdve papírmentesen működik. A cargo-partner Melbourne-ben alapított ausztrál irodája a kezdetektől használja a CargoWise globális szállítmányozási szoftvert. Az ausztrál csapat a platformot használva a teljes szállításkezelésre és kommunikációra rálátást nyer, így nincs szükség a munkafájlok, számlák, előzetes értesítések és egyéb dokumentumok kinyomtatására – kivéve a jogszabály alapján kötelezően kinyomtatandó hivatalos iratokat.

Sandra Zechmeister fenntarthatósági projektvezető elmondta: „Üzleti folyamataink digitalizálása kulcsfontosságú munkánk minőségének folyamatos javításához, és az ügyfelekkel, partnereinkkel való együttműködésünk egyszerűsítéséhez. Az ellátásilánc-menedzsment platformunk (SPOT) alapvető szerepet játszott az adatpontosság növelésében, bevezetése a CargoWise folyamatban pedig tovább támogatja digitalizációs erőfeszítéseinket az ügyfélelégedettség növelése érdekében.”

Ezen túlmenően a cargo-partner átfogó tájékoztató kampányt indított szervezetén belül a környezettudatosság erősítése céljából. „A globális fenntarthatósági kezdeményezésekben nagy szerepet játszik a munkavállalók környezeti hatásokkal kapcsolatos tudatossága is. Még a legapróbb részletek is nagy hatással lehetnek életünkre, ezért a cargo-partner továbbra is keresi a lehetőségeket környezeti hatásainak minimalizálására” – fogalmazott Sandra Zechmeister.